×

Concert

30 oktober 2015

Kleurrijke primeur met LABtrio en Laura Jurd in Maastricht

Geschreven door: Wouter Schenk

Intro Insitu in Maastricht is de werkplaats en podium voor een unieke samenwerking tussen het Belgische LABtrio en de Engelse formatie Dinosaur rondom de trompetistte Laura Jurd uit London. De bands zijn samen gebracht door de Engelse organisatie Match & Fuse en Aubergine Artist Management. Ze verzorgen drie optredens in België en één in Nederland, waarna later in november enkele shows staan gepland in Engeland. Samen organiseren zij duo-tournees die artiesten hun internationale carrières moeten stimuleren. De focus ligt daarbij steeds op jonge, Europese, grensverleggende jazzmuzikanten. De tours bestaan steeds uit één lokale groep die één buitenlandse op sleeptouw neemt op eigen grondgebied.

De eerste set in Maastricht is voor Laura Jurd, die komt met haar 4tet, dat recent is omgedoopt in Dinosaur en naast Jurd bestaat uit Elliot Galvin (piano, keyboard), Conor Chaplin (electric bass) en Corrie Dick (drums). Jurd, geboren in 1990 heeft al heel wat laten zien in haar nog jonge carrière. Ze won verschillende awards en staat bekend als eigenzinnig componist die het het gat tussen jazz en vrije geïmproviseerde muziek weet te dichten met een geheel eigen stijl die wel eens vergeleken wordt met die van Miles Davis in zijn electric periode. Ze heeft inmiddels twee albums op haar naam staan, Landing Ground uit 2012 en Human Spirit uitgebracht in 2014. De albums laten een veelzijdigheid horen die ze ook laat zien met haar formatie Dinosaur. Het openingsnummer Opening Sequence begint met een repetitief motief op piano dat rustig wordt opgebouwd en langzaam aanzwelt tot een climax met expressieve solo’s van Jurd, ondersteund door een rustig sound op de bas. Jurd beschikt over twee microfoons met verschillende effecten. Het stuk laat gelijk horen over welke diepgang de vier jonge musici beschikken.

Laura Jurd

Naast het knappe spel van Jurd beschikt ook Galvin over virtuositeit en creativiteit waardoor het samenspel een grote dynamiek laat zien. Met Subswing wordt het publiek mee genomen in een caleidoscoop van verrassende klanken en vele tempowisselingen. Het opzwepende ritme zorgt voor energie. Meer lyrisch en melodisch is Happy Sad Song, dat afkomstig is van haar eerste album Landing Ground. Oorspronkelijk op het album uitgevoerd met een strijkkwartet, maar zonder dat klinkt het live in Maastricht ook prachtig, gevoelig en knap expressief solowerk op trompet. Met Finnland tovert Galvin een typisch Fender Rhodes sound op zijn keyboard om in uptempo een energiek nummer neer te zetten, groovy, funky. Het werk is veelzijdig, dynamisch en creëert diverse sferen, dan lyrisch en op andere momenten uitmondend in een creatieve chaos met vrije improvisatie. In 2016 verschijnt het derde album van Jurd, dat het eerste zal zijn met de formatie onder de naam Dinosaur.

Na de pauze is de set voor de Match & Fuse gastpartij, het Belgische LABtrio. Evenals bij Dinasaur bestaat dit trio uit talentvolle twintigers. Lander Gyselinck (drums), Bram De Looze (piano) en Anneleen Boehme (double bass). Uit de stal van Aubergine, bekend met diverse jonge creatieve geesten zoals die van Dans Dans en De Beren Gieren. LABtrio bestaat sinds 2007, dus vanaf hun tienerjaren betreden zij het podium, componeren ze eigen werk en maken ze indruk met een volledige eigen sound die invloeden bevat van underground, hiphop, urban style. De set begint eerst met het Match & Fuse moment. Drummer Lander Gyselinck (LABtrio) en pianist Elliot Galvin (Dinosaur) verzorgen een vrije improvisatie in duo. Een knappe explosie van creatieve energie. Ze dagen elkaar uit en tegelijk laten ze voldoende ruimte voor elkaar om tot volledige expressie te komen.

Bij X wordt gelijk duidelijk van welke kwaliteit dit jonge trio is. Er is geen leider, maar er is ook geen leider nodig. Haarfijn op elkaar ingespeeld en alle drie even nadrukkelijk aanwezig en aan elkaar gewaagd. Prachtig ritmisch werk van Gyselinck, groovy bass van Boehme en knap compositiespel van De Looze. Energiek en hoog dynamisch, elke seconde staat. Met Bach wordt een ode gegeven aan de componist der componisten. Een thema wordt geheel geherinterpreteerd waardoor een prachtige synergie ontstaat tussen oud en nieuw. De jonge talenten laten gelijk hun klassieke scholing zien, die goed van pas komt in moderne geïmproviseerde muziek. Met Wiggle krijgt het publiek een inkijkje op het nieuwe album dat LABtrio binnenkort, in december uitbrengt. Hoog ritmisch met nadrukkelijk drumwerk en snelle motieven op piano zet het trio een energiek stuk neer wat vanaf de eerste tot de laatste noot boeit. Veel rustiger en ingetogen is For Those Two Polar Bears. Met klassiek getint pianospel en een herhalend basmotief, waarbij Boehme de melodie mee neuriet, zie je de ijsberen in gedachten voortbewegen. Ook Low Fav is een stuk voor het nieuwe album. Dit trio bezit een kleurrijke magie en dat op deze nog jonge leeftijd, dat belooft nog wat. Ook Dinosaur heeft behoorlijke potentie. Een unieke samenwerking van twee nog jonge formaties.

Setlist
Dinosaur, Laura Jurd.
1.  Opening Sequence
2.  Subswing
3.  Happy Sad Song
4.  Finnland
5.  Hardanger
6.  Smashtag

LABtrio
7.  Vrije improvisatie (Gyselinck/Galvin)
8.  X
9.  Bach
10. Wiggle
11. For Those Two Polar Bears
12. Low Fav
13. She ‘s a Maniac