×

Concert

16 juni 2008

Kickoff Coldplay’s Viva La Vida wereldtour in London

Geschreven door: Dick Hovenga

De Brixton Academy in Londen vormt voor Coldplay de officiële kickoff van de wereldtour rond Viva La Vida. Het nieuwe album komt deze week met overmacht op de nummer 1 positie in Engeland binnen. Met een overweldigende 300.000 verkochte albums binnen drie dagen kan dat ook niet anders. Nederland zal niet achterblijven…

Kaarten voor het concert waren te verkrijgen via de Coldplay site. Als geste naar de fans is het eerste concert gratis toegankelijk en wordt het concert via BBC1 live uitgezonden. Begrijpelijkerwijs is de zaal voordat het optreden begint al volledig overwonnen. Coldplay is duidelijk terug van nooit weg geweest. Zoals verwacht vormt de instrumentale openingstune van het nieuwe album de entree van de band. Met een energieke versie van de prima single Violet Hill duiken de muzikanten daar vervolgens overheen. Wie meteen daarna crowdpleaser Clocks durft in te zetten heeft lef. Het publiek reageert uitzinnig. Met een vette versie van In My Place gaat Coldplay indrukwekkend verder. Niet geheel verrassend wordt het titelnummer van het nieuwe album daarna met luid gejuich ontvangen. Het zal binnen no time een Clocks-achtige populariteit gaan genieten.

Met vijf zulke sterke songs op rij kan het concert vervolgens niet meer fout. De band verslapt niet en materiaal van het nieuwe album wordt afgewisseld met oude klappers. Tijdens het concert wordt wel duidelijk dat sommige nieuwe nummers nog wat meer tijd nodig hebben om in de live vorm goed uit de verf te komen. Nieuwe liedjes als 42 en Strawberry Swing hebben bovendien te lijden onder het niet optimale geluid. Zonder twijfel heeft dat te maken met de tape die soms meeloopt, om de bomvolle arrangementen van het nieuwe album ook live over te kunnen brengen.

Na een dik uur verdwijnen de muzikanten van het podium om vervolgens op een van de balkons een heerlijke akoestische versie van hun allereerste grote hit Yellow ten gehore te brengen. Via een korte toegift komt er in de vorm van het instrumentale outro van het nieuwe album een einde aan het concert. Coldplay lijkt helemaal klaar voor het grote werk en het enthousiasme waarmee de band, met natuurlijk Chris Martin in een leidende rol, het publiek tegemoet treedt, stelt een fijne wereldtour in het vooruitzicht.