×

Concert

01 november 2014

Kairos 4tet – Paradox, Tilburg

Geschreven door: Wouter Schenk

• fotografie door Wouter Schenk

Het Bimhuis van het Zuiden, zo wordt Paradox ook wel genoemd. Als je kijkt naar de programmering, dan is het niet overdreven. Een greep uit het seizoen 2014-2015: Eric Vloeimans, Gideon van Gelder, Mike Stern, Joshua Redman, Craig Taborn, Gregory Page, Bil Evans & His Soulgrass Band, Kenny Garret Quintet, Avishai Cohen Triveni Trio, Iiro Rantala, Scott Hendersonn, Marius Nesset en Elina Duni Quartet. Het podium is in begin jaren ’80 opgezet door Tilburgse jazzmusici en bestaat dus al bijna 30 jaar. Inmiddels uitgegroeid tot een begrip met vijf beroepskrachten en ondersteund door de gemeente Tilburg met subsidie. Artistiek leider Bartho van Straaten meldt dat het podium meer inkomsten gaat genereren door langere openingstijden en meer activiteiten, hard nodig in tijden van krimpende subsidies. Naast de beroepskrachten zijn er 50 vrijwilligers actief in Paradox. Jaarlijks heeft Paradox zo’n 25.000 bezoekers.

Op vrijdagavond 24 oktober is het buiten druilend herfstweer, maar binnen stijgt de temperatuur naar grote hoogte met Kairos 4tet uit London. Oprichter Adam Waldmann (sax) is een begrip in de Engelse en Europese jazzscene. Opgeleid onder andere door Yuri Honing en Julian Arguelles speelde hij samen met Alicia Keys, Mark Guilliana, Jim Hart en vele anderen. Het kwartet bestaat verder uit Ivo Neame (piano), Jasper Høiby (bas) en Jon Scott (drums). Naeme en Høiby kennen we van het zeer talentvolle trio Phronesis. In 2013 brachten Kairos hun derde album Everything We Hold. Een meesterwerk waarmee de formatie is doorgebroken en zich een positie heeft verworven op de internationale podia. Het album is geproduceerd samen met Metropole Orkest voorman Jules Buckley en dat zorgt voor een gebalanceerde mix van jazz en pop. Vorig jaar stond het kwartet in het Bimhuis met een geweldig optreden. Dit najaar is Paradox aan de beurt met een even geweldig optreden, weliswaar zonder de vocals die we van het album kennen, maar met de vier topmusici.

De eerste set begint met Philosophy Of Futility van het eerdere album Statement of Intent (2011). Een gevoelig stuk met lyrisch pianospel, spannend ritme en mooie melodielijnen. V.C. is een nummer van het debuutalbum Kairos Moment uit 2009. Heerlijk syncopisch en een snel herhalend en verhalend thema op sopraansax dat iets verderop met improvisatie op de toetsen wordt uitgewerkt door Neame op een prachtige manier, terwijl Scott en Høiby het tempo hoog houden met hun ritme sectie. Ell’s Bells is een gevoelige song die op het nieuwste album wordt gezongen door de Ierse singer-songwriter Marc O’Reilly. In Tilburg wordt de ballad instrumentaal uitgevoerd. In Russell’s Resurgence van het album uit 2009 hoor je klassieke invloeden. De werken van Waldmann laten een gedegen basis zien waarin hij klassieke thema’s componeert en vermengd met improvisaties. Høiby neemt de improvisatie op een virtuoze manier op zijn contrabas, terwijl Waldmann en Neame voortborduren op het thema en dat spel herhaalt zich, keert zich om waardoor rollen moeiteloos en naadloos verwisselen. Jammer dat Høiby niet speelt op zijn eigen bas. De contrabas die in Paradox beschikbaar is, ligt hem niet helemaal, waardoor het spel niet de hoogte bereikt die we van hem gewend zijn. In Finding Neamo is er uiteraard een hoofdrol weg gelegd voor pianist Neame. Hij neemt de lead met een spannend thema met grote dynamiek. De encore is voor Høiby met J-Hø From The Block. Ook een hoogdynamisch stuk met verrassende ritmes en solo’s.

De mannen van Kairos4tet zijn stuk voor stuk doorgewinterde musici met groot talent. Terwijl ze nog jong zijn en heel goed op elkaar ingespeeld. Dat belooft nog heel wat. We blijven Kairos4tet volgen. Een mooie act in het ‘Bimhuis van Het Zuiden’.

Setlist:

Set 1:

 1. Philosophy Of Futility
 2. V.C
 3. Ell’s Bells (Instrumental)
 4. Simpler Times
 5. Russell’s Resurgence

Set 2:

 1. We Go Again
 2. Finding Neamo
 3. Reunion
 4. Lost Ones
 5. Statement Of Intent

Encore

 • J-Hø From The Block