×

Concert

21 september 2015

Jong en Oud schitteren bij Late Summer Jazz Uden

Geschreven door: Wouter Schenk

‘In een comfortabele, nazomerse sfeer genieten van heerlijke jazz in een prettig gezelschap’, zo staat het doel van Late Summer Jazz 2015 omschreven in het programmaboekje. Voor de tweede maal vindt dit kleine, maar fijne festival plaats in het Noord-Brabantse Uden.  Theater Markant aan de Markt vormt het podium. De nazomerse sfeer laat het enigszins afweten, dat heb je als organisatie ook niet in de hand. Maar prettig gezelschap is aanwezig en het is vooral de Nederlandse jazz scene die is geprogrammeerd.

De opening is in het theater cafe met het Francesca Tandoi Trio. Tandoi (zang, piano) is geboren in Rome heeft zich in 2009 gevestigd in Nederland om te studeren aan het Haags conservatorium, waar ze werd ontdekt door Frits Landesbergen, die daar een drummer examineerde die begeleid werd door de Italiaanse pianiste. Landesbergen was vooral van haar onder de indruk en nodigde haar uit om een trio te vormen en sindsdien maakt ze carrière. Een warme stem en mooi uitgebalanceerd pianospel laat zij horen. Een beetje gestileerd en niet heel erg spannend, maar wel mooi en knap uitgevoerd en dat mag er ook zijn. Een rustige opening van het jonge Brabantse festival.

Tegelijkertijd is het feest in de grote evenementenzaal waar de negenmans formatie Jungle by Night haar opwachting maakt. De groep jonge muzikanten, enkele jaren geleden ontstaan uit een groep familie en vrienden in Amsterdam, tekende in het begin vooral voor rauwe afrofunk. Nu ontwikkelt de formatie zich verder in de breedte, met funk, soul en rock. De band presenteert een energiek performance met veel dansbare uptime nummers, waarbij zij zelf tussen de solo’s door ook de dans niet schuwen. Ze brengen de redelijk gevulde zaal gemakkelijk in vervoering.

Ruud Breuls en Carmen Sars

Veel serieuzer en ingetogen is in de grote theaterzaal even later het optreden van zangeres Carmen Sars. Ze wordt begeleid door Peter Tiehuis (gitaar), Arno van Nieuwenhuize (drums), Marcel Schimscheimer (bas) en Ruud Breuls (trompet). In deze bezetting een nieuw project genaamd Jazz on the Rocks waarvoor Late Summer Jazz Uden de primeur heeft. Mooie cross-over arrangementen waarbij vooral het spel van Breuls en Tiehuis opvallen. Deze doorgewinterde musici van onder andere het Metropool Orkest en de WDR Bigband dragen de band. Opvallend mooie duo’s van Sars met Breuls. Ze brengen onder andere nummers van Carmen Sars haar albums Silent Eyes en Polarity in nieuwe arrangementen zoals We Never Worked It Out en Where Do We Go. Veel van haar songs gaan over de liefde, zoals ze uitlegt. Jammer dat het stemgeluid soms wat in het niet valt bij de stevige sound van de band. Een iets andere afstelling van het geluid had haar beter tot haar recht doen komen.

Licks & Brains is een bigband onder leiding van Rolf Delfos, bekend van Jazzinvaders en Artvark. Naast het hebben van de leiding soleert hij zelf op sax. Maar de belangrijkste solist is vanavond Anton Goudsmit (gitaar), die als gast optreedt met de band met het project Tribute to BB King. Het zijn niet alleen nummers van BB King, zo opent het orkest met een werk van John Scofield. De blues loopt wel als een rode draad door de set en dat is goed weggelegd voor de energieke – voor hem zo kenmerkend -bewegende Goudsmit. Je hoeft niet eens naar de muziek te luisteren, de geweldige mimiek van Goudsmit is al boeiend om te zien. De blues komt vanuit zijn tenen, zo lijkt het wel. De band inclusief Goudsmit zorgen voor een enthousiast publiek in de Evenementenzaal.

Jeroen van Vliet

In het theatercafé is later plaats gemaakt voor het Moon Trio van Jeroen van Vliet (piano). Al eerder zagen we dit nieuwe project tijdens Jazz in Duketown. Een af en toen naar minimalisme neigend klankspel met mooie effecten, ondersteund door een Mac, die wel even opnieuw opgestart moet worden. Dat heb je soms met electronica, zo laat van Vliet weten. De nummers klinken soms mystiek en dan weer energiek, wakker wordend uit een bijna-meditatie, met een stevige ritmesectie. Zoals bij het stuk Loose, dat speciaal voor deze bezetting is geschreven. Een klassiek getint ronddraaiend motief in mineur, dat uiteindelijk uitmondt in een gevoelige en mooie bassolo. We zijn benieuwd wat dit project verder gaat brengen. Een beetje jammer dat het feest in het theatercafé in Uden ook geroezemoes voortbrengt, terwijl deze echte luistermuziek eigenlijk om stilte vraagt.

De finale op vrijdagavond is in de theaterzaal met niemand minder dan de oude baas Ack van Rooyen (trompet, flugelhorn). Met 85 jaar zó op het podium staan, dat dwingt al respect af, naast zijn indrukwekkende carrière en lijst van grote namen waar hij mee samen speelde van onder andere Miles Davis, Lee Konitz, Dizzy Gillespie, Steve Gadd, Gil Evans en Kenny Clarke. Vanavond wordt hij begeleid door Jurai Stanik (piano), Joost van Schaik (drums) en Frans van Geest (bas). Prachtige nummers zoals Sleepless City van Rob Madna. Van Rooyen bewijst zijn staat van dienst door een geweldig optreden met een verfijnd en warm klankspel, waarbij zijn kwartetgenoten eveneens volledig tot hun recht komen. Een grote afsluiter op de eerste dag van dit jonge festival.