×

Concert

28 oktober 2012

John Scofield Trio

Geschreven door: Wouter Schenk

John Scofield tourt op dit moment door Europa met zijn trio. Op zaterdag 27 oktober deed hij Heusden-Zolder aan, jawel! Dat is wat weer anders dan het Grand Theatre Groningen of LantarenVenster in Rotterdam waar Scofield deze week eerder stond (en het Bimhuis, waar hij op het moment van het schrijven van dit artikel is).
Het Cultuurcentrum Muze in deze Belgische plaats, tussen Genk en Hasselt, doet zijn naam eer aan. Vol trots kondigde theater directeur Tom Michielsen het vermaarde trio aan. De zaal zat helemaal vol. En vol is in België echt vol, met de knieën tegen de rand van het podium. Maar goed dat er geen Nederlandse brandweer beambte kwam controleren.  De programmering van vanavond was in handen van ‘Motives for Jazz’, een platform dat jazz onder een breder publiek onder de aandacht wil brengen in Belgisch Limburg, gesteund door de provincie. Motives for Jazz werkt samen met – naast Muze in Heusden-Zolder – podia in Bilzen, Genk, Hasselt en Maasmechelen.  Alles prima bereikbaar vanuit zuidoost Nederland!

Na een voorprogramma van Soledad, een Brusselse groep die zich toelegt op de Tangu Nuevo, was het de beurt aan hoofdgast John Scofield. Zijn trio bestaat verder uit Steve Swallow (bas) en Bill Stewart (drums). Steve Swallow (1940) werkt al samen met Scofield sinds de jaren 80. Hij is verder bekend van zijn werk met Carla Bley en heeft projecten gedaan met onder andere Roy Haynes en Gary Burton. Bill Stewart (1966) is eveneens een vaste partner van John Scofield en werkte daarnaast samen met onder andere Pat Metheny, Michael Brecker en Lee Konitz. Scofield (1951) behoeft eigenlijk geen introductie. Bekend van vele projecten en zijn werk voor Miles Davis begin jaren 80.

De stemming zat er goed in bij het trio. Humor en contact met publiek waren er veelvuldig. Fijn om te zien dat ze hun werk met hart en ziel doen, dat bevordert niet alleen de kwaliteit maar ook de sfeer in het publiek. Het spel was af en toe betoverend, perfect op elkaar ingespeeld met prachtige solo’s, van alle drie. Het werk van Steve Swallow viel op door de ingetogenheid. Swallow staat bekend om zijn solo’s in het hoge register van de bas, ze klinken bijna als een gitaarsolo. Krachtig en dan weer sprankelend was het spel van Scofield, ondersteund door de zeer getalenteerde Bill Stewart.  Met nummers als ‘Green Tea’, de prachtige ballad ‘You’ve changed’, ooit gezongen door Billie Holiday en ‘Weird Hands’. Volgens Scofield zijn voeten alleen maar weird hands.
Hij sloot af met de prachtige ballad ‘A girl I used to know’ van George Jones, waarvan Scofield de eerste twee coupletten declameerde:

There’s a picture that I carry,
One we made some time ago
If they ask who’s in the picture with me,
I say just a girl, I used to know.

‘There’s a picture that I carry,

One we made some time ago

If they ask who’s in the picture with me,

I say just a girl, I used to know. ‘

Just a girl, I used to go around with

Just a friend, from long ago,

I don’t tell them how lost I am without her

I say she’s just a girl, I used to know.