×

Concert

23 juni 2014

Jera On Air 2014 + akoestische sessies

Geschreven door: Rene Sebastian

• fotografie door Rene Sebastian

Het jaarlijks terugkerende Jera On Air in het Limburgse Ysselsteyn is met het jaar groter en groter aan het worden. Het festival terrein wordt steeds ruimer opgezet, grotere namen op de podia en ook de camping heeft dit jaar al 2 zones gekregen. Mogen we stellen dat dit festival ondertussen de Nederlandse versie van Groezrock aan het worden is? Ja dat mag best!

Met de komst van de Dropkick Murphys zal het snel zijn gegaan met de kaartverkoop, duidelijk is dan ook te merken dat hier vooral een wat ouder publiek of af is gekomen. En bijzonder genoeg mengt zich dat heel erg goed met al het jonge volk wat zich naar het festival heeft gebracht voor namen als Of Mice & Men, Emmure, The Amity Affliction en Architects.

Nog voor al het gitaar geweld op het podium losbarst hebben we nog een aantal akoestische sessies met jong Nederlands talent, allen uit Eindhoven “Rock City”. Te beginnen met de punkband Call It Off welke het laatste jaar een gigantische groei heeft gehad. Ze spelen deze zomer op veel festivals en dat is niet zonder reden. De nummers zijn catchy en wat nog veel belangrijker is; de heren hebben ontzettend veel plezier in wat ze doen. Zowel op het podium als daarbuiten spat de energie van band af.

Een band met al heel wat jaren ervaring in zich is de band The Lowest Standard, welke deels is voortgekomen uit de (in Eindhoven en regio bekende) band Noyalty. Deze keer geen hardcore punk, maar een heerlijke sound die vergeleken kan worden met een band als The Gastlight Anthem . En al die jaren ervaring en mooie momenten zijn zeker terug te horen in de stem van frontman Daniel Calder. Een volle stem met dat ene lekkere ruwe randje dat het zo speciaal maakt.

Tot slot de jonge gasten van The 101’s. Vergis je niet in de leeftijd, want ook deze band heeft al heel wat podium ervaring achter de kiezen. Zo stonden ze eerder al op het grote Speedfest en hebben ze al mening tourtjes achter de rug. In tegenstelling tot The Lowest Standard mag er hier wellicht nog net wat meer ruwheid in de zang, maar ze zijn er hard mee bezig om alle puntjes op de I te zetten. Ook the 101’s speelde 2 nummers voor Written in Music.

En wat kunnen we verder nog stellen over Jera On Air? Dat het een festival is met gigantisch veel potentie. De organisatie weet de laatste jaren enorm grote bands uit het binnen- en buitenland te halen en maken elk jaar een slag om het allemaal nog professioneler te maken. Laat staan de sfeer die op het festival hangt, welke bijzonder positief is. Alle bezoekers gaan zo goed met elkaar om, onafhankelijk hun leeftijd of voorkeur voor genre’s. Zou het dan toch komen door de Limburgse gastvrijheid en gezien ze zo dichtbij Brabant zitten de Brabantse gezelligheid? Wij kijken nu alweer uit naar de editie van volgend jaar.  Ondertussen benieuwd geworden naar alles wat het festival te brengen heeft? We hebben een sfeerverslag gemaakt. Misschien niet geschikt voor de gevoelige oortjes, maar in ieder geval wel toepasselijk bij het festival!