×

Concert

28 september 2014

Jazz Viersen – Max Mutzke brengt de Soul in de Festhalle

Geschreven door: Wouter Schenk

Voor de 28ste maal vindt in het laatste weekend van september in Viersen, net over de grens in de buurt van Venlo, het Internationales Jazzfestival Viersen plaats. De programmering is zoals gewoonlijk bij dit festival breed in de karakteristieke Festhalle.  Vrijdag begint in de vroege avond met een optreden van de formatie Richard Münchhoff & Friends. Nog geen 16 jaar is de bandleider van deze kleine bigband, die enkele maanden geleden ontstond bij gelegenheid, maar gelijk de prijs Gewinner der Jazz Band Challenge 2014 in de wacht sleepte. De formatie is door Münchhoff samengesteld uit talentvolle jonge musici waarvan de meesten nog onder de 20 jaar zijn. Met één zestiger als nestor, de gitarist Lutz Sommer, die naar eigen zeggen hun opa had kunnen zijn. De band speelt enkele eigen nummers, geschreven door pianist Malte Viebahn en interpretaties van nummers van Snarky Puppy en Robert Glasper waar de jeugdige jazzmusici veel van hun inspiratie aan ontlenen. Bij sommige daarvan met zang met de vocaliste Antonia Schamei. De muziek is strak, creatief en klinkt professioneel. Jeugd en Jazz combineert steeds beter en mooi om het enthousiasme van deze groep te zien die -los van de nestor en gitarist Sommer – allen nog geheel aan het begin van hun carriere staan.

Even na dit openingsconcert is het in de grote zaal van de uitverkochte Festhalle aan de Cubaanse zangeres Addys Mercedes. Geboren en opgegroeid op het platteland van Cuba werd ze al jong gegrepen door de zo kenmerkende muziekcultuur aldaar en bouwde ze met haar zus zelf een zeepkist voor de percussie. In elk dorp is wel een band om mee te spelen en zo ontwikkelde ze zich. In 1993 ontmoette ze een Duitse toerist en door de liefde kwam ze in Gelsenkirchen terecht. Nu woont ze met haar huidige partner, bassist en gitarist Cae Davis en hun muzikale dochter Lia (viool en piano) in Essen. Samen met gitarist Pomez di Lorenzo vormen ze een familieband en treden ze op in Duitsland, maar ook daarbuiten. Mercedes heeft een innemende performance en brengt het publiek in zwoele Caribische sferen met gevoelige songs van o.a. haar net verschenen album Locomotora a Cuba. Met een verfijnde Cubaanse sound spreekt ze met haar hart. En geweldig hoe de nog 14 jarige dochter Lia haar als een professional begeleidt. Begin volgend jaar is Mercedes te zien en te horen in enkele kleine Nederlandse theaters, waaronder Hoofddorp, Veenendaal en Winterswijk.

Even later is het in bij intieme Bühne 2 tijd voor het optreden voor de jonge talentvolle Konstantin Reinfeld. Een bijna thuiswedstrijd voor de 18 jarige mondharmonicaspeler uit het naburige Kempen. Ook vorig jaar stond Reinfeld op Bühne 2 met toen een presentatie van zijn eerste album. Inmiddels heeft hij in Hamburg zijn tweede album opgenomen en was hij te zien op WDR TV. Begeleid door de eveneens jonge en talentvolle Christoph Spangenberg op Fender Rhodes en Daniel Stritzke (bas) alsmede Hajo Schüler (drums). Frisse composities die lekker in het gehoor liggen. Ook deze formatie laat zien dat jazz leeft bij jeugdige talenten. En Jazz Viersen biedt al enkele jaren een podium voor jong talent, naast grote namen en ervaren professionals.

Het klapstuk van de eerste dag Jazz Viersen is toch wel dé Duitse soulbelofte in de persoon van de sympathieke Max Mutzke. Alleen hij al zorgt voor een compleet uitverkochte Festhalle en een volgepakte zaal aan het einde van de vrijdagavond. Hij begint met in een intieme setting met een strijkkwartet onder leiding van Miki Kekenj (viool). Gevoelige nummers die je hart doen vibreren. Wat een stem heeft Mutzke. Jammer dat hij in Nederland nauwelijks bekendheid geniet. Daar zou verandering in moeten komen. De zaal is muisstil bij een prachtige vertolking van Michael Jackson’s Billy Jean. Mooi arrangement in een slow tempo, heel lyrisch door het strijkkwartet uitgevoerd. In zijn moedertaal brengt hij het mooie soulvolle nummer Schwarz auf Weiss. En het gevoelige Durcheinander dat gaat over de drama’s die het leven kent zoals verwarring en het verliezen van dierbare vrienden. Na de strijkers voegt Mutzke zijn huisband monoPunk zich op het podium. Strakke en puur professionele begeleiding door Danny Samar (bas), Tobias Held (drums) en Maik Schott (keys). Met onder andere een geweldige uitvoering van de klassieke soulkraker Me & Mrs Jones. En de Marvin Gay song What’s Going On in wederom een zeer geslaagd modern arrangement. Mutzke weet niet alleen met zijn eigen songs en mooie vertolkingen het publiek te raken, maar ook met zijn innemende performance en het verhaal wat hij sympathiek en humorvol vertelt tussen de stukken door. Een topact die maar liefst twee uur duurt en geen minuut verveelt. Max Mutzke mag naar Nederland komen!

De eerste dag Jazz Viersen kenmerkt zich evenals voorgaande jaren door een mooie mix van jong talent en ervaren professionals. Een uitstekende combinatie die de liefde voor jazz en soul bij de jeugd doet aanwakkeren. TV compilaties van het festival zijn te zien op WDR,  maandag 17 november en maandag 24 november. Beide uitzendingen beginnen om 23:15 uur.