×

Concert

15 september 2016

Jazz Herbst Krefeld start met groots Avishai Cohen Kwartet

Geschreven door: Wouter Schenk

Op maandag 12 september start de Jazz Herbst van Jazzklub Krefeld in de intieme setting van de Glasfoyer van Theater Krefeld. Waar een plaatselijke jazzclub groot in kan zijn. In juli speelde Joshua Redman nog op de idyllische lokatie van kasteel Burg Linn tijdens Jazz am Sommerabend. De herfst concerten van de club in het Duitse Krefeld, niet ver over de grens bij Venlo, starten met een optreden van het fenomenale kwartet van trompettist Avishai Cohen. En later deze herfst staan The Bad Plus en de Finse pianist Iiro Rantala op het programma. Herfst is trouwens een relatief begrip. Het is maar liefst 32 graden in Krefeld! Na Jazz Middelheim kunnen we weer genieten van dit grootse kwartet.

De kleine ruimte van de glasfoyer is niet alleen intiem, zodat het bijna de sfeer van een huiskamerconcert heeft, maar de akoestiek is zodanig dat Avishai het aandurft om bijna geheel akoestisch te spelen. Alleen de bas wordt geholpen met een klein versterkertje. Dat maakt het concert bijzonder. Je zit er bovenop en het is helemaal puur wat je hoort. Het kwartet bestaat vanavond naast Avishai Cohen uit Yonathan Avishai op piano, Barak Mori op bas en Nasheet Waits op drums. Stuk voor stuk topartiesten en een iets andere samenstelling dan op het laatste album Into The Silene waar het kwartet bij de eerste set drie nummers van speelt.

Het eerste nummer is Life and Death. Het begint als een gevoelige ballad met zomerzwoele klanken die goed passen bij de warme nazomeravond. Langzaam wordt de spanning opgebouwd totdat er subtiele erupties van energie in de solo’s van Cohen klinken. Yonathan Avishai neemt de melodielijn over in een romantisch klinkend spel. Het geheel is perfect in balans en het nummer eindigt in tempo waarbij het associeert met het zachte geluid van een trein in de verte.

De compositie Dream Like a Child begint geheel zoals de titel zegt in een dromerige sfeer waarin speelse melodietjes, die zomaar uit kinderliedjes kunnen komen, doorklinken. Je waant je zo weg in dromenland. Cohen loopt al spelend rond, de klanken van de niet versterkte trompet zorgen zo voor extra ambiance in de behaaglijke ruimte van de Glasfoyer. Eenvoudige wijsjes worden door Yonathan Avishai op piano ingezet en gelardeerd door Waits op drums. Mori speelt de motiefjes fijngevoelig mee op zijn bas. Geleidelijk komt er meer dynamiek in het nummer. Blijkbaar gaan we dieper in dromenland en worden de klanken donkerder en abstracter. Uiteindelijk worden we wakker geschud met een uitbarsting van energie en tempo. Gecontroleerde chaos gaat tenslotte weer over in relatieve rust en eindigt in staccato patroontjes. De droom is uit, maar het gevoel van de prachtige compositie ijlt na.

Avishai CohenMagistraal samenspel horen we in de album titelsong Into The Silence. Pittig drumspel van Waits wordt gecombineerd met de doortastende klanken van Cohen in een swingende compositie waarbij je niet stil kunt blijven zitten. Het stuk wordt opgevoerd naar een climax waarbij de improvisaties van de meester trompettist van grote hoogte zijn. Hier staat een kwartet dat goed op elkaar ingespeeld is, met een enorme dynamiek en energie. Het stuk eindigt verstild, alsof de klanken van ver binnen stromen door de zwoele avond van de Indian Summer.

Bij de set na de pauze neemt Cohen ons mee met een uitstapje naar een nieuw album, dat volgend jaar maart gaat verschijnen. Krefeld heeft de primeur! De bandleden lezen nu van vers geschreven partituren, waarvan de inkt nog nat is. Enkele nummers, ze hebben nog geen titels legt Cohen uit, zijn nog maar enkele keren gespeeld en binnenkort starten de opnames van het nieuwe werk. Complexe harmonieën en soms onheilspellende klanken voeren het publiek mee in een muzikale ontdekkingstocht. Cohen laat bij een van de solo’s de piano mee resoneren door de trompet vlak boven de vleugel te houden, het geeft een prachtig effect. Het spel van Cohen is fenomenaal. De trompettist, die niet zelden vergeleken wordt met Miles Davis, maakt zijn reputatie meer dan waar. Met gevoelige thema’s, die soms heel spiritueel klinken. Dit belooft heel wat voor het nieuwe album!

Na een terechte staande ovatie sluit het kwartet af met nog een prachtig nummer van het album Into The Silence, met de titel Quiscence. Met prachtige oriëntaalse motieven waarmee de afkomst van drie van de vier wordt geïllustreerd. Israel brengt heel wat jazztalenten voort. We zijn heel benieuwd naar het volgende album en mooi dat het publiek in Krefeld daar een voorproefje van mocht krijgen.