×

Concert

10 oktober 2013

Is Snarky Puppy de beste band van dit moment?

Geschreven door: Dick Hovenga

Met 4 avonden lang 2 concerten/sessies (en elke avond na afloop van het tweede concert een fonkelende jamsessie) om een nieuw live album op te nemen heeft het uit Brooklyn afkomstige Snarky Puppy zich momenteel in de Utrechtse Kytopia studio’s verschanst. Bij elke sessie kunnen steeds 40 bezoekers aanwezig zijn. Wij kregen de kans om bij het eerste concert van de woensdagavond aanwezig te zijn.

In de ruime studio stond een enorme band opgesteld. Snarky Puppy, voor de opnamegelegenheid naast bassist/bandleider Michael League bestaat voor de Kytopia sessies drums,percussie, 3 gitaristen, 4 blazers en 4 toetsenmannen. Daar waren nog 2 gastpercussionisten (voor de Braziliaanse forro invloeden zoals League melde) en 4 strijkers uit Nederland aan toegevoegd. Het was een overvolle opzet waar tussendoor stoelen en banken waren geplaatst waar de gasten op konden zitten. Echt in het midden van het opnameproces dus.

Het waren nieuwe songs (sommige zelfs nog zonder titel) die op deze avonden worden gespeeld en met elk optreden worden er nummers uitgehaald die de eindversie van het album gaan halen. Na reeds 4 optredens/opnamen avonden gespeeld te hebben is de band ondertussen in bloedvorm gekomen en dat was duidelijk te horen. De ultieme mix van jazz, funk, rock, rhytm&blues, afrobeat en wat al niet meer komt in elke song in wat voor vorm weer terug en maakt het dat alle composities je van begin tot het einde aan je stoel gekluisterd houden. En je had ogen en oren te kort. Wat een spelplezier en wat een geniale klasse van alle muzikanten. Of het nu de drummer, percussionist, de trompettisten, de geweldige toetsenmannen of gitaristen zijn, ieder vult zijn eigen plek binnen het rijke bandgeluid moeiteloos (lees behoorlijk geniaal) in. De strijkers brachten een warme glans over de songs. Dat alles strak en slim in de hand gehouden door voorman League, die tevens met leuke verhalen tussendoor uitlegde wat deze avonden voor de band speciaal maken.

De uiteindelijke songs (waarvan sommige zelfs in de afgelopen week geschreven en geoefend werden) zijn zo divers en ijzersterk gearrangeerd dat de rillingen meerdere malen over de rug liepen. Wat een ongelooflijk speelplezier en virtuositeit. Nog duidelijker dan in de vocale tracks die op hun net verschenen album Family Dinner staan, is Snarky Puppy een band die binnen instrumentale composities de optimale ruimte benut om klasse en overtuigingskracht samen te ballen tot een prachtig geheel. De avonden in Kytopia laten in volle glorie horen dat Snarky Puppy momenteel de band is die de meest spannende, onverwachte en indringende muziek maakt. Woensdagavond 9 oktober 20.00 uur Kytopia Studio’s mag de boeken in als een van de muzikale hoogtepunten van dit jaar!