×

Concert

06 oktober 2012

Internationales Jazzfestival Viersen (1)

Geschreven door: Wouter Schenk

Vlak over de Duitse grens bij Venlo ligt Viersen, een plaats met bijna 75.000 inwoners. En al 26 jaar het toneel van het ‘Internationales Jazzfestival Viersen’. In 1969 vond het festival al voor de eerste keer plaats, waarna het vanaf 1987 jaarlijks plaatsvindt onder de artistieke leiding van de uit Viersen afkomstige bassist Ali Haurand.

Klein en gezellig is de Festhalle in het stadje dat net ten noorden van Mönchengladbach ligt. Maar de namen die er ooit op de line-up stonden zijn van wereldniveau. Onder andere Chick Corea, Joe Zawinul, Chris Potter, Ahmad Jamal en Ron Carter.

Dit jaar opende het festival op vrijdag 21 september met de WDR Big Band, onder leiding van Michael Abene en met de gastsolisten Dick Oatts (sax), Terryl Stafford (tr) en Peter Erskine (dr). Het programma stond geheel in teken van de legendarische altsaxofonist uit de jaren ’50: Julian „Cannonball“ Adderley. Abene heeft voor dit doel werken uit zijn repertoire opnieuw gearrangeerd.  Het publiek in de volle grote zaal in de Festhalle was zeer onder de indruk van de WDR Big Band en het prachtige spel van de solisten, waarbij Dick Oatts uit New York de tonen van Adderley deed herleven. Met subtiele ballads en krachtige up-tempo nummers.