×

Concert

19 september 2017

Indrukwekkende Susanne Sundfør in de Vondelkerk

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Bella Union

Setlist

 1. Mantra
 2. Dear John
 3. Walls
 4. Good Luck Bad Luck
 5. The Sound Of War
 6. Torn To Pieces (on Roses)
 7. When
 8. Bedtime Story
 9. Undercover
 10. Reincarnation
 11. The Brothel
 12. Trust Me

Met een intiem concert in de Amsterdamse Vondelkerk liet de Noorse Susanne Sundfør afgelopen maandag (18 september – 2017) maar weer eens duidelijk horen een uitzonderlijk groot talent te zijn.

Susanne Sundfør heeft al naam gemaakt in Nederland. Het concert in de Vondelkerk was binnen no time en al twee maanden geleden volledig uitverkocht. Vreemd genoeg waren er geen extra avonden toegevoegd of werd er naar een andere grotere gelegenheid uitgeweken. Voor degenen die wel een kaartje hadden kunnen bemachtigen werd het een heel speciale avond.

Met enkel een vleugel, een keyboard en een akoestische gitaar zag het podium er mooi gevuld uit. Sundfør switchte behendig van instrument en liet gelijk horen met wat voor klasse ze die instrumenten beheerst. Het gemak waarmee ze haar elastische stem alle hoogten en diepten op weet te krijgen en daarmee volop ontroert verdient diep respect. Het gemak waarmee ze de instrumenten bespeelt al net zo goed.

De setlist die Sundfør vanavond hanteerde was gezien haar rijke oeuvre een mooi complete. Van zeer vroege composities naar de hoogtijdagen van haar vroegere periode naar, natuurlijk, veel songs van Music For People In Trouble, het net verschenen album dat haar frisse start bij het Britse platenlabel Bella Union inluid. Dus met songs als het verse Mantra als opener, in plaats van met gitaar nu achter een lekker overstuurde keyboard, naar oudere songs als Dear John en Walls (beide van haar eerste gelijknamige album uit 2007) naar het wederom verse Good Luck Bad Luck en The Sound Of War.

Opvallend hoe de set duidelijk maakt in hoeveel stijlrichtingen Sundfør zichzelf super herkenbaar houdt. Van pure folk naar experimenteel electronisch en van intiem en persoonlijk naar uitdagend. Melancholiek soms zelfs donker met teksten die persoonlijk en sociaal bewust zijn en in combinatie met de muziek en haar fantastische stem des te harder binnenkomen.

Alles bij dit overdonderende concert klopte en kende met fantastische nieuwe songs als het gelijk niet meer uit je hoofd te krijgen Reincarnation, toegift opener No One Believes In Love Anymore en vooral eigentijdse klassieker Undercover (waarom komt zo’n song nou niet gewoon voorbij op de radio???) grootse hoogtepunten. En kon je, je geen betere naar huis zender voorstellen als een alleen achter de piano gespeelde versie van haar klassieker White Foxes?

In Engeland was haar ster de afgelopen jaren al snel rijzend maar met haar magistrale vocale bijdrage aan de aan The Early Songs Of Scott Walker gewijde BBC proms avond, gehouden in een stijf uitverkochte Royal Albert Hall maar die ook door miljoenen mensen op tv en radio gevolgd werd, stond ze ineens volledig in de schijnwerpers. Haar nieuwe album Music For People In Trouble is Engeland nu een groot succes aan het worden. Aangezien we weten dat kwaliteit zich nooit verloochent en dit optreden gewoonweg te belachelijk goed was, zullen ook in Nederland de zalen steeds groter worden en zal Susanne Sundfør ook hier een doorslaand succes worden.

Toegift:

 • No One Believes In Love Anymore
 • White Foxes

Setlist

 1. Mantra
 2. Dear John
 3. Walls
 4. Good Luck Bad Luck
 5. The Sound Of War
 6. Torn To Pieces (on Roses)
 7. When
 8. Bedtime Story
 9. Undercover
 10. Reincarnation
 11. The Brothel
 12. Trust Me