×

Concert

13 januari 2017

Indrukwekkend Stefano Battaglia Trio in Bimhuis

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: ECM Records

Ongelooflijk eigenlijk hoe lang het geduurd heeft voor Stefano Battaglia eindelijk eens met zijn Trio naar Nederland kwam. Want wat wordt met de concerten die hij de afgelopen week in Nederland gaf toch duidelijk wat van een grootse wereldklasse dit trio toch is.

De basis van deze concerten is het laatste album In The Morning, dat het trio twee jaar terug op ECM uitbracht. Het album In The Morning kent de songs van de Amerikaanse componist Alec Wilder die door Battaglia en zijn kompanen, drummer Roberto Dani en bassist Salvatore Maiore, naar een volledig nieuwe wereld worden getild. Dat het album maar een aanzet was om het repertoire van Wilder te herontdekken werd gelijk al duidelijk. Wat een ongelooflijke drive liet het trio gelijk horen. The Colleen klonk ondoorgrondelijk, spannend en uitdagend tegelijk hartverscheurend mooi. Het spel van Battaglia is als fluweel. Hij heeft zulk mooi vloeiend spel waarin hij oosterse elementen met klassiek en jazz verwerkt dat je er sprakeloos van wordt. En zo moeiteloos gespeeld en zo recht het hart in.

Maiore is een bassist die de melodielijnen van Battaglia perfect aanvoelt. Dan weer volledig melodielijnen meespeelt er dan razendknap tegenin gaat. Weergaloos om deze twee mannen alleen al samen te horen. En dan is daar Dani, de volslagen eigenzinnige percussionist (hem kun je gewoonweg geen drummer noemen…) die onnavolgbaar zijn drumset beroert. Weinig drummers die zo ver gaan om je het idee te geven dat ze helemaal geen ritmes spelen, alleen maar bezig lijken alles wat ze ter beschikking hebben op een andersoortige manier te bespelen. En dan toch prachtig ritmische klanken te produceren. Wat een trio is dit!

In twee sets bouwden ze een geweldig concert op met exact die composities die je al jaren zo graag live zou willen horen. Alles klonk als hoogtepunten. When I Am Dead My Dearest, If You Are Happy en I See It Now in de eerste set en gelijk met Lobster Quadrille en Beautiful Soup werd ook de tweede set veroverd. En het einde van de tweede set kende met een aan elkaar gespeeld In The Morning en River Run een ronduit emotioneel verpletterende finale. Ongekend hoe deze composities erin hakken.

Wat een ongelooflijke klasse laat dit trio horen en wat een verpletterend hoge standaard kregen we in het Bimhuis zo vroeg in het jaar al te horen. Het klinkt natuurlijk belachelijk, ik ben me ervan bewust, maar ik ben heel benieuwd welk concert dit optreden dit jaar nog gaat toppen. Stefano Battaglia Trio is van een buitenaardse klasse. Heel, heel snel terughalen!!!