×

Concert

18 juni 2012

Holland Festival: All Things Will Unwind

Geschreven door: Henning Bolte

Shara Worden! Shara Worden? Ja, Shara Worden. Als musicienne bekend onder de pregnante suggestieve naam My Brightest Diamond. Shara Worden (1974) is een fenomeen getuige haar Holland Festival optreden All Things Will Unwind op 17 juni j.j. in het Bimhuis. Zij beweegt zich in muzikale verbindingen met o.m. Sufjan Stevens, Bryce en Aaron Dessner (The National), The Decemberists, Laurie Anderson, bas-saxofonist Colin Stetson, David Byrne en laatst nog Marc Ribot.

Op een vrolijk als mysterieus in oranje gedompeld podium* voerde M_B_D haar publiek met hand en stem, oog en voet verzekerd haar wonderlijk rijk der verbeelding in dat met zijn klanken, beelden, gebaren en be- wegingen een mooi en blijvend gevoel der verwondering opwekt. M_B_D haalt dit uit snijvlakten van muzi- kale genres waaruit ze intrigerende sprekende vormen weet te delven die ruw dan wel gepolijst in ruimte, klank, licht en beweging schijnen. Het heeft de speelsheid van de Comedia dell’ Arte met licht surrealistische trekken van het Cocteau-soort en de ruigheid van het Chrissie Hyndes rock-gevoel. Zij schakelt in haar performance dan ook behendig en overtuigend van expressionistisch masker-dans, vaudeville-elementen, kunstlied, ba – rock, New Orleans tinges naar luid gitaar-primitivisme. Bij mij riep haar performance bij vlagen associaties met Angelo Branduardi en Iva Bittová op.

Shara Worden_3 © Denny RenshawDat het zo mooi overtuigend werkt, heeft alles ermee te maken dat het op een stevig dieperliggend funda- ment rust, de theatrale elementen steeds onverbreke- lijk met de bringing into existence van de songs ver- bonden is, Worden knap gebruik van haar goede stem maakt en last but not least een muzikale ras-enter- tainer zonder oogkleppen is. Dat blijkt zeker uit de manier waarop Worden naast de verbeeldende be- weging de 8 musici in de hand heeft en door de per- formance leidt. De “basis” vormt haar trio van slag- werker Brian Wolfe en altvioliste Nadia Sirota en Worden zelf op gitaar en assorted instruments. Daarbij komt een driekoppige brass-sectie (trompet/bugel, fluiten, (bas)klarinet) en een driekoppige string-sectie (met Sirota als onderdeel). Het verbazingwekkende: gespeeld worden gave arrangementen die er toe doen waarbij Worden het ensemble als een band fantastisch door puls en flow van iedere song leidt. Het ensemble blijkt uit musici (van verschillende afkomst) uit Nederland te bestaan die deze muziek voor een reeks con- certen spelen. Niets is hier mix(age), wonderdoos of pastiche. M_B_D transformeert gevonden en geëxplo- reerde klanken en tilt daarmee het singer-songwriter naar een hoger plan, creëert een klankpoëzie gevoed door een gave vormgeving van differentiekwaliteiten. Een goede en terechte keus van het Holland Festival! Een afgeladen volle Bimhuis wees erop dat iemand als Worden hier al behoorlijke aanhang heeft een muziek als deze publiek kan trekken.

* Gloeiend, stralend oranje was de grondkleur op het podium, de kleur van haar recente album All Things Will Unwind – een bijkomstigheid op de avond dat het Nederlandse voetbal-team in Charkov bij de EK roemloos ten onder ging. Worden merkte blij op dat het nog nooit zo makkelijk was in een stad aan de benodigde oranje spullen als luchtballons etc. te komen (-: .

My Brightest Diamond – wereldpremière: New York 27 januari 2010

Line-up Holland Festival

Shara Worden, zang, gitaar, ukulele, autoharp, mbira/kalimba, keyboard

  • Brian Wolfe, drums
  • Nadia Sirota, altviool
  • Annie Tangberg, cello
  • Jacob Plooi, viool
  • Marieke Franssen, fluit
  • Katharina Thomsen, (bas)klarinet
  • Robbert Scherpenisse, trompet, bugel

meer video

foto © Denny Renshaw © – artwork © DM Stith ©