×

Concert

04 augustus 2013

Het Feest der Contrasten – Zomerparkfeest Zaterdag

Geschreven door: Wouter Schenk

Zomerparkfeest Venlo (ZPF) staat voor het muzikale en culturele contrast, dat heeft dag drie van het festival in Venlo wel bewezen. Van Koos Alberts bij de ‘camping picknick’ via moderne jazz van de Noorse saxofonist Marius Neset en zijn quartet in de Carrousel tot en met The Delta Saints uit Nashville met hun rauwe southern soul en blues-rock. En dan heb ik nog lang niet alles genoemd. Maar wat vooral opvalt is de enorme saamhorigheid van het publiek, dat toch vooral voor de ontmoeting en de gezelligheid naar het Julianapark trekt. De traditionele picknick op zaterdagmiddag voor het Vriendenpodium is daar het bewijs van. Uitgedost met dekens zitten jong en oud, voorzien van meegenomen hapjes in de warme augustus-zon, terwijl Koos Alberts zorgt voor het muzikale decor. Je hoeft echt geen fan van Alberts te zijn om het toch reuze naar je zin te hebben.

Dat de gezelligheid voorop staat, op zich niks mis mee, heeft soms ook z’n nadelen. Zo is er veel geroezemoes in de Carrousel bij het optreden van Broeder Dieleman, singersongwriter uit Zeeland. Zijn mooie songs in het Zeeuws vallen wat in het niet in de gehorige tent. Gelukkig weet Dieleman te vertellen dat wij zijn Zeeuws toch niet kunnen verstaan, evenals hij ‘ons Venloos’ niet verstaat.

De Noorse saxofonist Marius Neset met zijn zigzaggende solo´s en energieke creativiteit maakt indruk op de Zomerparkfeest bezoekende jazzliefhebbers die vooraan in de Carrousel te vinden zijn, maar zij moeten ook dealen met het luide gebabbel van de gezelligheid achter in de tent. Het kan allemaal tijdens ZPF, dat maakt het festival bijzonder. Neset heeft in 2012 zijn album Golden Xplosion uitgebracht.  Een gewaagde maar mooie keuze van de programmeurs van ZPF, die er toch altijd weer in slagen om voor verrassingen te zorgen.

Voor het Hoofdpodium heb je geen last van geroezemoes, want daar knalt het. Eerst met lokale held – schrijver, publicist, TV-presentator én muzikant/zanger, kortom multitalent – Frans Pollux die het publiek opzweepte met zijn project ‘Pollux Duit Springsteen’. Hij vertaalde twaalf Springsteen nummers in het Venloos dialect en bracht een album onder deze naam op met zijn band (BJ Baartmans, Emil Szarkowicz, Sjoerd Rutten, Alexander Op het Veld en Mike Roelofs). Nu live in het park en net zoals bij de echte boss, braken twee fans door de beveiliging heen om Pollux en zijn band gedurende een nummer op het podium te vergezellen.

Een uur later knalde het op het Hoofdpodium verder met The Delta Saints, die al enkele weken bezig zijn met hun Europese tour. Hoewel ze met hun album Death Letter Jubilee nog niet helemaal goed uit de verf komen, staan ze er wél in Venlo. Strakke southern soul en bluesrock. Ze maken live een goede indruk, het is een prachtige show, waarbij de energie ervan afdruipt. De dreadlocks van bassist David Supica vliegen in het rond en hij toont zich ook als het meest energieke bandlid.

Het feest ging echt los met het uit Colombia afkomstige Ondatrópica. Swingende latin en alles wat daarbij hoort, compleet en een mooie afsluiter van de derde festivaldag.  Dit project, gestart in 2012 onder leiding van bandleider Frente Cumbiero en de Engelse producer Will ‘ Quantic’ Holland heeft in dat jaar een album onder de naam Ondatrópica opgeleverd. Met de swingende Zuid-Amerikaanse ritmes van onder andere de cumbia, gaita en porto brachten de Columbianen de stemming voor het Hoofdpodium er echt goed in.

Inmiddels maakt ZPF zich op voor de vierde en laatste festivaldag met onder andere Moon Duo (Vriendenpodium) en Orgel Vreten (Hoofdpodium). De laatste in gezelschap van – welingelichte bronnen vermelden dat – Benjamin Herman van New Cool Collective. We zijn benieuwd.