×

Concert

06 oktober 2017

Hawley, Grant en Doillon gloriëren in Parijs

Geschreven door: Dick Hovenga

Nadat vorig jaar in Sheffield het startschot werd gegeven voor de 3 Ring Circus was afgelopen dinsdag Parijs aan de beurt. Met een prachtlijst aan muzikanten met Richard Hawley, John Grant en Lou Doillon was de line-up een uitstekende reden om drie Parijse theaters uitverkocht te krijgen.

De 3 Ring Circus is een machtig idee uit het brein van Richard Hawley’s manager Graham Wrench ontsproten en al snel door hun tweeën op de rails gezet. Het concept behelst drie theaters en drie optredens op een avond. Je koopt een ticket voor een zaal en krijgt dus drie optredens te zien. Alleen weet je niet op welk moment je welke artiest krijgt. De artiesten reizen van theater naar theater en pas op het moment dat ze binnenlopen weet je wat je krijgt. Een fijn en spannend concept waarbij de muzikanten ook nog eens akoestisch, vaak met een extra muzikant, een optreden vullen. Door het rondreizen moet je soms even wachten tot de artiest bij je in de zaal is maar het maakt de sfeer gemoedelijk en heel intiem.

Na een eerste succesvolle editie, waarbij ook John Grant (Hawley en Grant zijn dikke vrienden) en toen ook Bill Ryder-Jones hun opwachting maakten, was Parijs een nieuwe stap. Les Trois Baudet, Ciné XIII en FGO Barbara waren de intieme theaters waar de optredens plaats zouden vinden. Ik had gekozen voor het fraaie Les Trois Baudet, het theater waar vanuit Jacques Brel een legende werd.

De avond werd afgetrapt door de Franse Lou Doillon, in Nederland vreemd genoeg niet echt bekend maar in haar thuisland een ster. En terecht. Als dochter van regisseur Jacques Doillon en moeder Jane Birkin bewees ze zich ruimschoots als actrice voordat ze in 2012 haar eerste album Places uitbracht, dat in 2015 gevolgd werd door Lay Low. Met een lekker rasperige stem, handenvol erg mooie liedjes puur begeleid door een akoestische gitaar wist ze het publiek gelijk in te pakken. Prachtige binnenkomer van de avonden dus en ook iemand waar we in Nederland echt meer van moeten gaan horen.

John Grant was als tweede aan de beurt in een van Grant zo bekende weergaloze akoestische set. Met zijn vaste gitarist Pétur Hallgrímsson speelde hij een erg mooie set die een mooie dwarsdoorsnee van zijn oeuvre was. Dus met de Czars-song Drug naast erg mooie versies van Grey Tickles, Black Pressure, Global Warming en Caramel als afsluiter. Erg goed bij stem en subtiel dan weer super krachtig uitvoering. Mooi teken omdat Grant liet weten momenteel bezig te zijn met het opnemen van een nieuw album. Hij was net terug uit Cornwell zat, had daarvoor al op zijn thuisplek in IJsland opgenomen en vertrekt komend weekend naar Texas, zo vertelde hij. Ja, en dat is nieuws….om weer met Midlake op te gaan nemen!

Richard Hawley mocht de avond dus afsluiten en deed dat met verve. Wat een fraaie set speelde Hawley en wat een ijzersterke gitarist is Shez Sheridan toch. Een prachtig koppel deze twee, dat met een flink aantal Hawley-klassiekers de avond perfect afsloot. Met Sheridan ook nog eens op de backingvocals al helemaal geweldig. En wat wil je als ze de dan ook nog een verpletterende akoestische versie van Standing At The Sky’s Edge spelen?????

Wat een ontzettend fijn dit 3 Ring Circus. Volgend jaar ook maar een rondje Brussel en Amsterdam op deze manier? In Sheffield is er deze week een tweede versie met James Dean Bradfield (Manic Street Preachers) als ‘vervanger’ van John Grant. Pfff…..ook al zo’n mooie naam om eens in deze setting te zien…