×

Concert

25 september 2018

Gouden duo’s met Klein & Avital en Brönner & Ilg in Viersen

Geschreven door: Wouter Schenk

• fotografie door Wouter Schenk

Een schot in de roos: twee gouden duo’s van groot formaat zetten de toon voor de fijnproevers op 21 en 22 september bij Jazz Viersen. En dat zijn Omer Klein met Omer Avital op de vrijdagavond en Till Brönner met Dieter Ilg op zaterdagavond. En dat is nog niet alles op dit kleine, maar fijne festival in de buurplaats van Venlo, net over de grens in Duitsland. De harten van het bredere grote publiek worden gestolen door Myles Sanko & band op de eerste festivaldag en het klapstuk voor het grote publiek op zaterdag is James Copley met Electro Deluxe Big Band uit Frankrijk.

De herfst is ingezet als vrijdagavond het tweedaagse festival wordt geopend door Bürgemeisterin Sabine Annemüller. Er wordt stil gestaan bij het feit dat grondleger en bassist Ali Hourand dit voorjaar is heen gegaan. Hourand begon het festival in 1969 en met wat onderbrekingen zijn we nu toe aan de 32ste editie. Het decor wordt gevormd door de sfeervolle Festhalle, dat plaats biedt drie podia, het hoofdpodium Bühne 1 in de grote zaal, Bühne 2 in de kleine zaal en Bühne 4 in de catacomben van het gebouw.

Op Bühne 1 mag pianist en componist Omer Klein als artist in residence de spits afdrijven op de eerste avond. Hij treedt maar liefst driemaal in verschillende sets op, eerst solo, daarna in duo met meester bassist Omer Avital en tenslotte met zijn eigen trio. Klein is geboren in 1982 in Israel en verhuisde naar de Verenigde Staten, waar hij zijn opleiding voltooide. Sinds enige tijd woont hij in Duitsland, waar hij vorig jaar zijn laatste album Sleepwalkers uit bracht. Als Klein solo het podium betreedt valt gelijk op hoe ontspannen en met humor hij het publiek in de overvolle kleine zaal weet te bereiken. Naast zeer begaafd pianist is hij dus ook een uitstekende performer, die contact met het publiek hoog in het vaandel heeft staan. Hij opent met de eigen compositie Niggun, van zijn trio album Fearless Friday uit 2015. Klein improviseert op het originele nummer met snelle tooncombinaties en wisselt dit af met percussiewerk met wat kleine instrumenten, die op de vleugel liggen uitgestald. De energie neemt toe met krachtige en snelle repeterende akkoorden. Enkele dissonanten in het stuk zorgen voor een creatieve spanning.

Met Blinky Palermo en One Step at a Time volgen twee stukken van zijn laatste album, maar ook met flink wat improvisatiewerk, solo gebracht in een nieuw gedaante waarmee Klein goede indruk maakt. Het laatste werk heeft een sterk klassieke inslag en is lyrisch van karakter. Ook Joséphine is van het album uit 2017 en gaat volgens Klein niet over de vraag wie Joséphine is maar wat. De eerste set wordt prachtig afgesloten door bewerkingen van No More Blues van Jobim en Anithing Goes van Cole Porter.

Myles SankoDe grote zaal maakt zich daarna op voor de uiterst charmante Brit van Ghanese geboorte, Myles Sanko, die we enkele jaren geleden in Venlo mochten interviewen. De toen nog rising star, mag zich inmiddels een echte ster noemen. In korte tijd heeft Sanko een positie op grote podia in heel Europa mogen verwerven. In december vorig jaar stond hij nog in Philharmonie van Köln, voor een paar duizend man & vrouw publiek. Sanko opent met het aanstekelijke My Inspiration waarmee hij gelijk de harten steelt van de luisteraars in de Festhalle. Bekende hits als Just being me, Save My Soul en Forget Me Not volgen met zijn bijzondere warme en goed getimede stem. Het is Old school soul in een stevige moderne saus, begeleid door doorgewinterde professionals als Thomas O’Grady op toetsen, Phil Stevenson op gitaar en Rick Hudson op drums. Live voegen ze veel toe aan de van zijn albums bekende nummers, waardoor de show staat als een huis. Sanko legt op een aansprekende warme manier contact met het publiek en laat daardoor zien dat hij een hele goede entertainer is.

De tweede set van Omer Klein is zijn duo optreden met de eveneens in Israel geboren Omer Avital. Avital genoot net zoals Klein een opleiding in de Verenigde Staten, maar legde de basis als bassist in zijn geboorteland, dat al zoveel briljante jazzmusici heeft voortgebracht. Ze beginnen met drie stukken gecomponeerd door de meester bassist, met Song for Amos, Flow en Homeland. Wat een geweldige combinatie deze twee rasartiesten. Ze dagen elkaar uit en tegelijk zijn Klein en Avital prachtig in balans met scherpe grooves, mooi dubbelspel en heerlijke combinaties en subtiele uitwerkingen van thema’s. In alles doorklinken hun roots door de samensmelting van de zo typische joods en arabische invloeden vanuit de traditionele volksmuziek. Een lust om naar te luisteren en te kijken en het is daarmee een hoogtepunt van de eerste festivalavond.

De eerste avond wordt afgesloten met de derde set van Klein als hij met zijn trio vooral werk ten gehore brengt van zijn laatste en zevende album album Sleepwalkers. Met bassist Haggai Cohen Milo en drummer Amir Bresler. Maar het publiek wordt met Our Sea en Arak ook getrakteerd met twee nummers van het nieuwe album dat – zo vertelt Klein ons na het concert – in februari volgend jaar wordt uitgebracht. Heerlijk werk met frivole oriëntaals klinkende motieven en opzwepende ritmes die een fijngevoelige sfeer oproepen. Dat belooft wat voor het nieuwe album.

Op de tweede festivaldag, zaterdag 22 september beginnen we met het Jacob Karlzon Trio. Karlzon, pianist, in 1970 geboren in Jönköping, Zweden, wordt begeleid door Morten Ramsøl op bas en Rasmus Kihlberg op drums. Op hun nieuwe album Now verbinden ze door middel van samples elementen van electronica met een veelheid aan stijlen. Karlzon beschouwt zijn eigen composities als Techorganic. Scandinavische jazz, dat hoorbaar gefundeerd is op hun achtergrond die gevormd is de traditie van pop en rock.

Till Brönner - Dieter IlgIn de grote zaal, die op dat moment helemaal vol publiek is, staan even later twee grote sterren uit de Duitse jazz traditie, trompettist Till Brönner en bassist Dieter Ilg. Brönner wordt wel gezien als de grootste Duitse jazz artiest van dit moment en dat opgeteld bij het feit dat hij in 1971 uitgerekend in Viersen is geboren maakt het tot een succesformule voor dit festival. Eerder dit jaar bracht het duo het album Nightfall uit. Een verzameling van prachtige bewerkingen van standards en enkele eigen gecomponeerde stukken waaronder het titelnummer Nightfall. Het is een bijzondere combinatie, trompet en bas. Zonder harmonie instrument is er de ruimte om de harmonie er zelf bij te denken zo legt Brönner uit. De zaal is donker en muisstil, de muziek roept om concentratie en dat voelt het publiek haarfijn aan. Mooi gestileerde stukken met veel diepgang en rust laten de twee horen. Zoals A Thousand Kisses Deep van Leonard Cohen, een prachtige bewerking van de Beatles kraker Eleonor Rigby en de eigen compositie Wetterstein met een spirituele inslag. Een gouden duo!

Van heel andere orde is Electro Deluxe Big Band, die als tweede belangrijke act in de grote zaal staat. Het gezelschap rondom de Amerikaanse frontman en zanger James Copley komt uit Frankrijk. De band werd in 2017 geëerd met de prijs Victoire du Jazz en is inmiddels waanzinnig populair in eigen land. Eén keer eerder stonden ze in Nederland, enkele jaren terug op North Sea Jazz. De band brengt een hippe mix van funk, soul en jazz op een heel aantrekkelijke manier waarbij Copley de overtuigende entertainer is. Hij brengt het publiek zodanig in vervoering dat minstens de helft staat te dansen en de Duitse terughoudendheid verdwijnt als sneeuw voor de zon. Het basis-trio in de big band, bestaande uit Gael Cadoux op keyboards, Jeremie Coke op bas en Arnoud Renaville, treedt ook op zonder de big band onder de naam Electro Deluxe en maakt een behoorlijk professionele indruk. Het wordt tijd dat Electro Deluxe de Nederlandse podia gaat veroveren.

Aan het einde van het festival zijn we nog even getuige van de wonderlijke combinatie van Barok, Opera en Jazz met de Noorse formatie Barokksolistene rondom violist Bjarte Eike. Een jazz opera gespeeld met traditionele instrumenten en heel veel humor in het spel dat opgevoerd wordt. Een origineel en uiterst geestig slot van een zeer geslaagd tweedaags festival bij onze buren in Viersen!