×

Concert

19 maart 2017

Gabriel Rios overtuigt ook solo

Geschreven door: Rik van Boeckel

Het 3e Rhythm Groove & Bass festival had de in Gent wonende Puerto Ricaanse zanger Gabriel Rios solo geprogrammeerd in de Aalmarktzaal van de Stadsgehoorzaal in Leiden. Een zaal met een zeer goede akoestiek en daar kwam Rios solo goed tot zijn recht.

Gabriel Rios

Zonder zijn vaste begeleiders Ruben Samama (bas) en Amber Docters van Leeuwen (cello) ging Rios door zijn uitgebreide repertoire heen waaronder veel songs van zijn laatste album This Marauder’s Midnight (2014) zoals Swing Low, City Song, Burning Son en Song No.7. En zijn single Voodoo Chile uit 2008.

Tussen de songs door vertelde Rios over hoe hij in New York besloot een andere muzikale koers te varen zodat de song voorop zou komen te staan. Ook deelde hij met het publiek dat hij net terug was van een bezoek aan zijn familie in Puerto Rico en dat zijn geest nog daar was. Op het podium leefde hij dan ook in zijn eigen muzikale wereld maar dat was juist mooi. Zijn expressieve manier van zingen is fascinerend. Met een strakke ritmiek bespeelde hij de gitaar, de dynamiek was in bijna elke song erg sterk, van zacht en subtiel tot heftig en soms onheilspellend. Zodat ik onwillekeurig aan Jeff Buckley moest denken. Toen hij zong ‘I am the only one’ ( uit Song No 7) miste ik wel de cello en het fluiten liet hij aan het eind door het publiek doen. Hij trakteerde het publiek ook op een geheel nieuwe song: If the Gods Are Jealous. Aan de lyrics te horen een dramatische love song.

In de intieme sfeer van dit concert was het goed toeven en ging je als luisteraar mee in de sfeer die Rios met alleen zijn stem en gitaar opriep. Tot slot ging Rios van het Engels in het Spaans over in een Puerto Ricaanse traditional en het van Guillermo Portabales bekende El Carretero dat nog bekender werd door de uitvoering van de Buena Vista Social Club. Rios zette het nummer geheel naar eigen hand en maakte van deze Cubaanse son traditional een soort rockballad. En dat was bijzonder. Gabriel Rios is een begenadigd singer-songwriter die ook songs van anderen goed weet te interpreteren, maar wel met een eigen benadering.