×

Concert

03 augustus 2015

Eska ster van regenachtige laatste dag Womad

Geschreven door: Dick Hovenga

De laatste dag Womad begon met wel heel veel regen die ook nog eens tot de lunch volhardde maar het weerhield gelukkig niemand ervan om concerten, workshops en wat er allemaal niet meer was, te bezoeken. Met Noura Mint Seymati op het Open Air en Tashi Lhunpo Monks in de Siam Tent begon de derde dag dan ook fijn en toen met het altijd sterke Kocani Orkestar de regen even helemaal stopte kwam het feest ook gelijk weer goed op gang.

De eerste grote verrassing van de dag was trouwens van Eska die met haar band een akoestische sessie in de Taste The World tent vergezeld liet gaan van het maken van een Zimbabwaanse fish and chips. Als de perfecte stand up presenteerde Eska hoe de gerechten gemaakt moesten worden. Grappig genoeg bleek al snel dat ze wat minder goed voorbereid op dat gedeelte was en ze mensen had meegenomen die het werk voor haar deden. Vooral haar uitleg over de gerechten leverde hilarische situaties op. De akoestische sessie met haar band bewees dat ze daar zoveel beter in is. Die stem! Eska en haar geweldige band weten ook in een akoestische setting het avontuur te zoeken en trokken de songs van haar debuutalbum naar een fijne nieuwe wereld. Met haar stem bracht ze het publiek prachtig in vervoering. Als afsluiter werden de Zimbabwaanse fish and chips aan het publiek op dienbladen gepresenteerd. Er werd daarnaast ook nog een erg lekkere Eska style trifle, met passievrucht en veel mango, aan toegevoegd. Origineel idee dit zo te doen! Na een regenachtig begin van de dag de perfecte remedie om alles zonniger in te gaan zien.

De Braziliaanse Dona Onete was een andere grote verrassing. Wat een geweldige stem en wat een prima band had ze bij zich. Ondertussen alweer 77 jaar (!!) jaar volbracht ze haar optreden grotendeels zittend maar haar stem bleek nog net zo mooi. Het optreden van Ghostpoet in de overdekte Siam tent was al net zo’n fijne verrassing. Op basis van het prima laatste Ghostpoet-album Shedding Skin en het grote succes daarvan was de Siam tent volledig volgepakt en ver daarbuiten stond ook nog publiek. Fijn donker bezwerend optreden! Obaro Ejimiwe, de man achter Ghostpoet,  is een bekwame performer die het publiek knap kan bespelen en zijn prima band tot grote hoogten kan opduwen. Absolute festivalkraker. Verrassend was ook het optreden van Plaid in de perfect gekozen Bowers & Wilkins tent. Topgeluid voor hun gelaagde, imponerende tracks.

Op voorhand was het optreden van Eska door zo ongeveer elke Britse krant getipt als een van de ‘things to go and see’ en de zangeres en haar band stelden bepaald niet teleur. In een geweldige set van een dik uur kwamen alle songs van Eska’s debuutalbum voorbij en wisten de muzikanten elke song weer tot een geheel nieuwe versie om te bouwen. En dan steeds zonder de intentie van de songs te verliezen. Eska blijft een fenomeen van wie de stem maar grote indruk blijft maken. Haar podiumpresentatie is overrompelend en echt en ze weet iedereen in het optreden mee te trekken. Laura Mvula heeft wat meer afstand, wat mede komt door haar vaak ingetogen songs, maar haar optreden was mooi. Fijn om haar weer eens te zien met band dus zonder Metropole, hoe ontzettend mooi die combinatie ook steeds is. Die intiem klinkende setting bracht Mvula weer even terug naar waar ze vandaan komt.

Het festival vond ondertussen een regenachtig einde met optredens van The Cat Empire en Chassol – Big Sun terwijl in de fijne Electrocity tent Lee Fields and the Expressions een uitbundige soulshow gaven. Het was rond die tijd ook dat veel mensen het met de regen wel genoeg vonden en zich naar hun slaapplekken begaven om met droge kleren nog even bij te komen van drie dagen geweldige muziek. Want als er een festival in Europa is dat een prachtprogrammering had die zowel super divers als van hoge kwaliteit was, was het Womad. Maar ja, dat weten we natuurlijk eigenlijk al jaren.

Lees meer over Womad: