×

Concert

29 juli 2018

Elaine Da Silva brengt mooie mix van Kaapverdiaans, jazz en Afrikaans

Geschreven door: Rik van Boeckel

elaine-da-silvaDe Kaapverdiaanse zangeres en songwriter Elaine Da Silva presenteerde onlangs haar EP Nos Voz (Onze Stem) in het Rotterdamse jazzcafé Dizzy. Da Silva schrijft al haar nummers zelf maar durft het aan ook covers van Sting (Fragile) en Salif Keita (Yamore) te zingen. En dat deed ze bijzonder goed.

Da Silva is geboren en getogen in Zweden, woonde in Californië en heeft zich inmiddels in Nederland gevestigd. In Dizzy werd ze begeleid door Paulo Bouwman (akoestische gitaar, zang), Niels Onstenk (elektrische gitaar), Manu Ramalho (basgitaar), Anildo Cruz (drums) en Claudio Da Graca (toetsen). Het was tropisch warm in Dizzy en de eerste songs Filha en het uptempo Storia d’Vida gingen erin als koek. In No ben fala zong Elaine mooi over Cabo Verde. Dit nummer is van de bekende Kaapverdische zangeres Lura.

Fragile van Sting kreeg ook een mooie uitvoering, mede gezongen door de Kaapverdische zangeres Djocy Santos. Er werd flink gedanst op het door Elaine zelf geschreven nummer Nha terra, nha cretcheu. De muziek is gecomponeerd door Erineu Monteiro die ook veel nummers van de EP produceerde.

In You don’t know what love is bewees Elaine dat ze ook jazz kan zingen. De band ging even het podium af en de in Rotterdam wonende Braziliaanse pianiste Elizabeth Fadel begeleidde haar verrassend mooi achter de piano. Nog verrassender was de opkomst van de Gambiaanse kora speler Sura Susso in Spim de Rosa waar Da Silva alleen werd begeleid met de akoestische gitaar en de sprankelende klanken van de West-Afrikaanse kora.

Het was vervolgens fantastisch hoe Elaine Da Silva het van Salif Keita en Cesária Évora bekende Yamore interpreteerde waarbij Paulo Bouwman erg goed de tweede stem zong. Susso’s kora solo ontlokte zeer terecht enthousiaste reacties aan het publiek. Bij het bijna laatste nummer Mula Mansa stroomde de dansvloer vol en dat bleef zo bij de toegift Mama Africa!

Mama Africa