×

Concert

06 juni 2014

Dubbelconcert Benny Golson en José James groot succes

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Blue Note

Onder het motto ’75 years Blue Note’ feat. Benny Golson & José James werd donderdagavond 5 juni een dubbelconcert met de legendarische saxofonist Benny Golson en nieuwe Blue Note held José James gegeven. Het was een groot succes.

Dat het Jazz Orchestra van het Concertgebouw tot de beste jazzorkesten van de wereld behoord weten we al jaren en dat ze een avond als deze als geen ander kracht en klasse kunnen meegeven weten we nu dus ook. Heerlijk enthousiast gedirigeerd en gepresenteerd door Dennis Mackrel was het leeuwendeel voor de pauze gereserveerd voor oud Jazz Messengers tenorsaxofonist en jazz legende Benny Golson. De ondertussen alweer 85 jarige Golson bracht een fijne verzameling composities, waarvan het van Art Blakey’s Jazz Messengers bekende Blues March als weldadige concertopener en Along Came Betty de meest legendarische waren. De wereldberoemde composities die Golson schreef werden met veel smaak gebracht en de verhalen die hij tussen de composities in vertelde waren hilarisch en muziekgeschiedkundig indrukwekkend. Ongelooflijk om de 85 jarige rasmuzikant, nog steeds met zo ongelooflijk veel plezier, op het podium te zien staan.

Na de pauze was de zaal voor José James die ook een fijne mix maakte van eigen songs en klassiekers als zijn eigen versie van John Coltrane’s Equinox. De stem van James is momenteel op z’n allermooist (zoals ook al op zijn nieuwe album While You Were Sleeping te horen is) en alles wat hij zong kwam prachtig over. Vooral de lekkere versie van Trouble (het orkest moest wel even in de groove komen maar had em daarna te pakken) een wonderbaarlijk mooie versie van de van zijn samenwerking met Jazzanova bekend geworden song Little Bird en de fijne setafsluiter Come To My Door maakten grote indruk.

Voor de toegift Moanin’ (geschreven door Jazzmessengers pianist Bobby Timmens en wederom in een wervelend verteld verhaal door Golson naar de muziekgeschiedenisboeken weggeschreven) kreeg het Jazz Orchestra nog hulp van 2 extra gasten: Ruben Hein en Denise Jannah. Hun bijdrage kon echter geen echte potten breken. De sfeer zat er bij het publiek echter al zo in dat het gehele, bijna 2 ½ uur durende, concert met een staande ovatie werd afgesloten.