×

Concert

18 mei 2019

dEUS laat The Ideal Crash prachtig in Utrecht herbeleven

Geschreven door: Leon Pouwels

Setlist

 1. Put the Freaks Up Front
 2. Sister Dew
 3. One Advice, Space
 4. The Magic Hour
 5. The Ideal Crash
 6. Instant Street
 7. Magdalena
 8. Everybody's Weird
 9. Let's See Who Goes Down First
 10. Dream Sequence #1
 11. Quatre Mains
 12. Fell Off the Floor, Man
 13. Nothing Really Ends
 14. Roses

Over wat het beste album van dEUS is, verschilt men wel van mening. Met het magistrale, experimentele Worst Case Scenario debuut overrompelen ze de muziekwereld. Sterker nog, ze voegen zelfs een nieuw hoofdstuk toe. Deze plaat wordt door mij zelfs zo gekoesterd, dat hij al vanaf het verschijnen door geen enkele band niet meer geëvenaard is. Met In A Bar Under The Sea wordt het geluid nog bijgeschaafd, en de derde plaat The Ideal Crash is hun mooiste album. Voor velen staat mooiste gelijk aan beste, hier niet. Toch wel twee totaal verschillende begrippen, wat vaak vergeten wordt. Vanwege het alweer twintigjarige bestaan van The Ideal Crash wordt daar een tour aan gewijd. Nog steeds verwachten velen een best of avond, wat niet het geval is. Uiteraard komen er in de toegift in de vorm van Roses, Quatre Main, Fell Of The Floor, Man en Nothing Really Ends wat oude publieksfavorieten voorbij, de nadruk ligt overduidelijk op The Ideal Crash. De plaat waarmee ze de jazz op de achtergrond zetten, en plaats voor dance maken. De Zooropa van dEUS, en reëel gezien hun laatste echte wapenfeit, waarbij het verhaal van het begin tot aan het einde helemaal klopt. Vanavond het derde concert in te Utrecht met een zeer dankbare Tom Barman, die voor de afwisseling meer interactie met de bezoekers opzoekt, dan met de medebandleden. Deze relaxte sfeer zorgt voor een aangenaam spelende dEUS waarbij de frontman het enthousiasme goed overdraagt.

Met een zeer overtuigende Trixie Whitley als voorprogramma, die door haar hoge uithalen duidelijke raakvlakken met een jonge PJ Harvey heeft, kan de avond al niet meer stuk. Deze dochter van de jong overleden Chris Whitley, heeft in haar gelaatsuitdrukking nog dat karakteriserende van haar vader. Muzikaal gezien is ze duidelijk een ander pad ingeslagen. Ondanks dat ze zichzelf al met het indrukwekkende Lacuna op de kaart zet, overtreft ze dit nu al op sommige live momenten. Ze wordt gezien als een van de grote beloftes voor de toekomst. In Utrecht ondersteunt ze zich enkel door een drummer, met wie ze tegen het einde van werkplek switcht. Daarvoor begeleide ze zichzelf al op gitaar en keyboard.

Vol huivering hoor ik bij de eerste tonen van opener Put the Freaks Up Front de zang van Tom Barman aan. Hij verliest door de veeleisende vorige twee avonden wat aan kracht. Toch herstelt hij zich al verbazend snel, zodat dit schoonheidsfoutje al halverwege de eerste track is weggepoetst. De echte verrassing volgt dan al snel als er opeens een aantal volledig in het zwart geklede dansers op het podium verschijnen. Met de nodige expressie zetten ze een krachtig statement neer. Met grootse bewegingen dringen ze zich aan de band op, waarbij door de choreografie het contact niet uit de weg gaat. Zelfs niet als tijdens de toegift een van de uitvoerende de rol van Tom Barman schaduw op zich neemt, en zich letterlijk erg close in zijn gezichtsveld opstelt. Het is allemaal tot in perfectie op elkaar ingespeeld, waardoor men hoopvol naar meer van dit met energie vervulde extra’s uitkijkt. Zoals te verwachten, zijn ze weer aanwezig bij Instant Street, en maken ze nog bij een aantal andere tracks hun entree.

img-20190517-wa0053

Gedurende het concert is de swingende vocalist en tevens dirigent van het geheel voortreffelijk goed in vorm. De nieuwe ietswat houterige gitarist Bruno De Groote is nog zoekende naar zijn geluid. Het is allemaal net een tikkeltje te schel, waardoor het niet geheel bij de warmte die de rest welmm overbrengen aansluit. De gunfactor is echter heel groot. dEUS is ook dwalende na het wegvallen van bassist Stef Kamil Carlens, de stabiliteit komt er uiteindelijk met Mauro Pawlowski. Nu hij besluit om zich op andere projecten te richten, ontstaat er op componerend vlak armoede. Twee personen die Barman tegengas geven, en hem schijnbaar zelfs beter maken. Neemt niet weg dat er een strakke band staat, de overige leden zijn minder frontaal aanwezig, maar van net zo groot belang. Tijdens het optreden ervaar je de zeggingskracht van de plaat. Na twintig jaar doet hij nog steeds niet gedateerd aan, ook op dit gebied blijkt weer eens dat dEUS op de heersende stromingen voorloopt. Het blijft vooral Tom Barman die de show steelt. Door zijn ritmische bewegingen straalt het speelgenot van hem af. Hij wekt de indruk dat The Ideal Crash het meeste zijn persoonlijke plaat is. Vaak ervaar je live bij hem een gezonde, maar wel overheersende gespannenheid. Vanavond wandelt hij erg losjes en vrij in een gevulde Tivoli/Vredenburg rond. dEUS domineert nog steeds in de concertzalen, hopelijk geeft dit in de studio een aangenaam vervolg.

Setlist

 1. Put the Freaks Up Front
 2. Sister Dew
 3. One Advice, Space
 4. The Magic Hour
 5. The Ideal Crash
 6. Instant Street
 7. Magdalena
 8. Everybody's Weird
 9. Let's See Who Goes Down First
 10. Dream Sequence #1
 11. Quatre Mains
 12. Fell Off the Floor, Man
 13. Nothing Really Ends
 14. Roses