×

Concert

07 september 2018

De zondag en wrap-up van Into The Great Wide Open 2018

Geschreven door: Dick Hovenga

Zondag, de afsluitdag van Into The Great Wide Open 2018 en ook vandaag worden we weer wakker met een strakblauwe lucht. Het kan deze editie, net als vorig jaar, niet op met prachtig weer. En met onder meer Jeff Tweedy op het grote podium in het vooruitzicht gaat het weer een heel mooie dag worden.

strand

Het strandpodium is ons de vorige avond goed bevallen dus we wandelen eerst het duin over om Big Thief te zien spelen. Verrassend genoeg zonder drummer omdat die voor een bruiloft in thuisland Amerika eerder naar huis moest. Met z’n drieën hebben ze helaas toch wat minder impact zoals al snel blijk. Daarbij komt natuurlijk ook dat de wat neuzelige zang van Adrianne Lenker (die gedurende het gehele optreden een trui met capuchon blijft dragen op deze prachtige zondagochtend) je moet liggen. De verveling in de songs ligt in deze opzet wel heel erg op de loer. Wat drum power doet de songs veel goeds.

Wij lopen dus maar weer even door over het strand naar de plek waar al velen het over gehad hebben en wij nog niet aan toegekomen zijn: The Great Indecision Council. Een fraai opgezet bouwwerk in het rond van Romain Tardy met speakers aan zowat elk deel van de stellage waar hypnotiserende elektronische muziek uitkomt vermengd met soundscapes en gesproken teksten. Prachtig om daar wat langer middenin te zitten en in het geluid weg te kruipen.

tardy

Om weer even bij de les te geraken pakken een flink stuk Protomartyr op de Open Plek mee. De band heeft er overduidelijk veel zin in en spelen een gedegen, prikkelend harde set. Wij lopen vlak voor het einde vast naar het Sportveld om daar Wilco voorman Jeff Tweede alleen gewapend met een akoestische gitaar op te zien komen. Een stralende Tweedy zelfs en dat is best ongebruikelijk.

Tweedy speelt een kale tegelijk geweldige set songs. Wat is zijn oeuvre toch ongewoon sterk en wat blijven songs als California Stars, I Am Trying To Break Your Heart, Via Chicago, Impossible Germany en Always in Love (om er maar een paar te noemen) toch ook in deze opzet geweldig overeind.

img-20180902-wa0002

Tweedy strooit de geweldige songs met fijne emotie over het publiek uit. En het blijft niet alleen bij Wilco songs, terloops pakt hij ook nog het New Madrid, van zijn vorige band Uncle Tupelo en het voor gelegenheidsband Golden Smog geschreven Radio King mee. En het nieuwe Noah’s Flood (Let’s Go Rain Again) laat horen dat Tweedy weer grootse nieuwe Wilco songs aan het verzamelen is ook. Het is een waarachtig mooi, legendarisch, ITGWO optreden.

Na wat laatste drankjes, oké, met wat laatste drankjes in de hand, nemen we uiteindelijk met het Ierse soulband Hannah Williams & The Affirmations afscheid van de alweer tiende editie van het festival. Een fijn swingende band is het, met Williams als de overweldigend zingende frontvrouw die met 2 extra zangeressen de sound van de band flink opzweept. De band zelf is prima maar heeft de uitstraling en intentie van een 2018 versie van The Commitments en zeker niet de klasse die zo vaak genoemde referentie Dap-Kings heeft. Dara heb je dan ook echt wel veel meer uitstraling en muzikantschap voor nodig.

Into The Great Wide Open 2018 was wederom een zeer fijne editie. Het blijft een festival dat steeds weer heel creatief met nieuwe podia vernieuwing blijft brengen. En in muziek de uitdaging blijft zoeken. Dat het publiek dat weet en ook verwacht maakt dit festival ook des te mooier. Publiek dat zo hartstochtelijk nieuwe muziek omarmt en geduld kan opbrengen om nieuwe muziek tot zich te nemen verdient ook een spannende programmering.

Into The Great Wide Open blijft, juist doordat het in aantal bezoekers niet kan uitbouwen naar groter, ook een kweekvijverfestival en dat maakt het ook zo fijn. En niet alleen qua muziek maar ook qua eten en drinken is het elk jaar weer anders en nieuw. Immer verfrissend en spannend is Into The Great Wide Open elk jaar weer een van die festivals waar je reikhalzend naar uit blijft kijken. Juist na 10 edities!

Fot Jeff Tweedy: Joost Adams