×

Concert

02 oktober 2013

Dag 1 Jazz Viersen: jong en oud bepalen de toon

Geschreven door: Wouter Schenk

Setlist

 1. Long Yellow Road
 2. American Ballad
 3. Harlequin Tears
 4. Pollination
 5. Hiroko’s Delight
 6. Piano Solo: Un poco loco
 7. Drum Conference
 8. Epilogue Hope
 9. Transcience
 10. Son Of Road Time

Jong talent en routiniers bepalen dag één van het 27ste Internationale Jazzfestival Viersen dat plaatsvond op 27 en 28 september in de Festhalle van deze kleine stad net over de grens bij Venlo. Om 19:00 uur gaat het festival van start met de jonge belofte Konstantin Reinfeld (mondharmonica) begeleid door het trio Mr. Quilento, dat bestaat uit Christof Spangenberg (p), Daniel Stritzke (b) en Hajo Schüler (d). Reinfeld is pas 17 en geboren in het niet ver van Viersen gelegen Kempen. Hij heeft onlangs in Hamburg zijn eerste CD opgenomen. Een frisse mix van eigen nummers en standards, waarmee een geheel eigen sound laat horen.

Tegelijkertijd vindt op een steenworp van de Festhalle in de Ev. Kreuzkirche, in een prachtige entourage het concert plaats van Lily Dahab met haar band. Argentijnse van geboorte en nu woonachtig in Berlijn. Ze presenteert haar nieuwe album Huellas. Prachtige stem, prachtige zwoele Zuid-Amerikaanse klanken en ritmes. Tango, Bossanova, gedoopt in jazz en poparrangementen met een folkloristische inslag. Geboren in Buenos Aires en haar weg naar Europa gevonden via Spanje leerde ze in haar huidige thuisbasis Berlijn de pianist Bene Aperdannier kennen met wiens band ze nu de Europese podia verovert. Apperdannier met zijn collega’s staan borg voor een gedegen begeleiding waarin de synergie plaatsvindt van de originele Zuid-Amerikaanse ritmes in een jazz setting.

Om acht uur start het festival op het hoofdpodium in de Festhalle met de routiniers van de WDR Big Band, deze keer onder leiding van La Grande Dame van Japanse afkomst Toshiko Akiyoshi. Geboren in 1929, met maar liefst 84 levensjaren voerde ze de vermaarde bigband uit Köln aan met een set die geheel bestond uit composities en arrangementen van eigen hand. Prachtig om te zien (en horen!) hou oud en jong zich in dit project vermengt en hoe het orkest telkens weer de samenwerking zoekt met imponerende musici worldwide. Met prachtige solo’s van onder andere Paul Heller (sax), Karolina Strassmayer (sax), Frank Chastenier (piano), en niet te vergeten het Nederlandse smaldeel van de WDR Big Band, Hans Dekker (drums) en Rob Bruynen (trompet). Met het romantisch getinte nummer – solo piano – Un poco loco laat Akiyoshi zien dat ze het pianospel nog absoluut niet verleerd heeft. Maar ook niet de élégance waarmee ze het orkest aanstuurt!

Hekkesluiters op dag één van het festival zijn de mannen – op leeftijd – van het European Jazz Sextet. Bestaande uit Alan Skidmore (ts), Gerd Dudek (ts, ss), Jiri Stivin (as, fl), Steve Melling (p), Ali Haurand (b) en Clark Tracey (dr). Ali Haurand is niet alleen bassist bij het laatste optreden op het hoofdpodium tijdens Jazz Viersen, maar ook geestelijk vader van dit festival, waarvan de leiding nu in handen is van Tobias Kremer.  De heren op leeftijd staan absoluut borg voor een set met onvervalste jazz standards, mooie afsluiter van dag één van dit festival.

Het blijft mooi om te zien dat ook festivals als deze – in een kleine setting, maar met grote artiesten – mogelijk blijven. Verslag van de tweede dag Jazz Viersen volgt nog!

Alle composities en arrangementen: Toshiko Akiyoshi

Setlist

 1. Long Yellow Road
 2. American Ballad
 3. Harlequin Tears
 4. Pollination
 5. Hiroko’s Delight
 6. Piano Solo: Un poco loco
 7. Drum Conference
 8. Epilogue Hope
 9. Transcience
 10. Son Of Road Time