×

Concert

09 december 2011

Busch, van Kemenade Stockhausen & Ounaskari in het Bimhuis

Geschreven door: WiM Redactie

Na de Unterfahrt in München en Paradox in Tilburg leverde deze gloednieuwe Nederlands-Duits-Finse formatie tijdens de jaarlijkse pianolab-avond in het Amsterdamse Bimhuis overtuigend zijn visitekaartje af.  Het kwartet creëerde een innemende nieuwe klankwereld die het publiek en de musici zelf blij verraste.

Bij het Contemplation-duo Busch/van Kemenade hadden zich twee briljante like-minded musici gevoegd, te weten de Keulse trompettist Markus Stockhausen en slagwerker Markku Ounaskari uit Helsinki. Stockhausen, een uitzonderlijke trompettist, heeft zijn sporen in gecomponeerde en geïmproviseerde muziek ruim verdiend. Hetzelfde geldt voor Ounaskari. Hij is de meest gevraagde Finse slagwerker en hier staat hij vooral bekend  door zijn samenwerking met Eric Vloeimans, met Arve Henriksen, Trygve Seim en Sinikka Langeland en door zijn recente trio album Kuára waarvoor hij de Finse Edison ontving.

Fotolab2Duidelijk werd dat deze musici aan elkaar gewaagd zijn en ervoor bestemd samen klanken te vinden die voor hun zelf en het publiek een mooie verrijking is. De combinatie van de twee doorgewinterde blazers, van Kemenade en Stockhausen, had in deze bedding vanaf het eerste moment iets vanzelfsprekends en  hoogst spannends tegelijk. Een gave uitdaging voor beide musici. Het mooie van de groep zit hem niet zo zeer in een gelijkmatige sound maar juist in de samenhang van de variëteit in dynamiek, temperatuur en temperament, in de durf tot eenvoud en elementariteit zonder ook maar één moment in simplisme of uitstallend experimentalisme te vervallen. Muzikaal risico ging bij hun samen met een hoge mate aan muzikale integriteit. Hun muziek bracht de spanning en versheid van iets in wording dat zich al volop kan laten gelden.

Fotolab1Versterkt werd de werking nog door de opbouw van het genre-bending, genre-overstijgend programma met een solo-optreden van de Antwerpse pianist, oer-improvisator en meester van de lichtheid Fred van Hove en het formidable piano-duo Daan Vandewalle en Keiko Shichiyo dat het publiek op een pakkende vertolking van één van Frederic Rzewskis geestige stukken, Night Crossing With Fisherman, trakteerde. Eenheid in productieve verscheidenheid!

Pianolab.Amsterdam trekt de lijn voortvarend voor. Na het solo-optreden van Uri Caine aan het begin van het seizoen volgt op 29 januari een solo-optreden van de New Yorkse pianiste Sylvie Courvoisier.

Pianolab.Amsterdam: www.galleryoftones.com
Sylvie Courvoisier: www.sylviecourvoisier.com

Foto’s: 1 © Fobo – H. Bolte, 2 & 3 © Fobo – T. Balian

Onderstaande video’s zijn geproduceerd door: Gallery of Tones: