×

Concert

23 juli 2017

Branford Marsalis en Kurt Elling schitteren in het Concertgebouw

Geschreven door: Wouter Schenk

• fotografie door Wouter Schenk

Wie naar fijne jazzconcerten wil in de zomervakantie periode hoeft niet te wachten tot het nieuwe seizoen aanbreekt. Naast de gebruikelijke festivals her en der, heeft het Concertgebouw in Amsterdam een mooie reeks zomerconcerten met de Robeco Summer Nights 2017. Niet alleen jazz, geprogrammeerd door Mike Bindraban, maar ook klassiek, pop én eigentijdse muziek, zoals met een nachtelijk concert met het werk van Max Richter zijn onderdeel van een breed zomer programma.

Vrijdag 21 juli was het de beurt voor het Branford Marsalis Quartet, samen met klasse vocalist Kurt Elling. De vermaarde saxofonist Marsalis komt uit een muzikale familie, zoon van pianist Ellis Marsalis en broer van de even zo bekende Wynton Marsalis, groeide op in New Orleans en speelde met de grootsten der aarde. Vocalist Kurt Elling wordt gezien als één van de grootste jazzzangers van dit moment met zijn warme en kleurrijke baritonstem met het bereik van vier octaven.

Branford MarsalisMarsalis en Elling kwamen elkaar enkele jaren geleden tegen bij de Thelonious Monk Competetion en aldaar ontstond het idee om samen een album te maken, het eerste album dat het Branford Marsalis Quartet heeft uitgebracht in samenwerking met een vocalist. Marsalis liep al eerder met de gedachten om Elling daarvoor te benaderen. Het werk Upward Spiral verscheen juni vorig jaar bij OKeh Records en is het resultaat van een prachtige samenwerking van het quartet met Elling, met een mooi uitgebalanceerde mix van bekende en minder bekende songs. Onder andere klassiekers van Jobim en Gershwin en daarnaast een indrukwekkende uitvoering van Sting’s Practical Arrangement. Het album is lovend ontvangen en werd genomineerd voor een Grammy Award in 2017 en ontving de Echo Jazz Prize 2017 voor het internationaal ensemble van het jaar. De setlist van vanavond staat voor een groot deel in het teken van Upward Spiral.

In de illustere grote zaal van het Concertgebouw trad het quartet aan met de vaste bezetting, naast Marsalis zijn dat Joey Calderazzo op vleugel, Eric Revis op contrabas en Justin Faulkner op drums. Het was eerder in de week even spannend of het concert überhaupt doorgang zou vinden, nadat dinsdag 18 juli de moeder van Branford Marsalis, Dolores Marsalis op 80-jarige leeftijd na een ziekbed overleed. Maar Marsalis besloot zijn Europese tournee, die op 23 juli eindigt in Erlangen, Duitsland, af te maken voordat hij terug reist naar de States. Respect voor het plichtsbesef voor zijn vak, al zou iedereen evenveel respect gehad hebben als het concert om deze reden was gecanceld.

Voordat Elling de prachtige en beroemde trap in de grote zaal afkomt, speelt het quartet het mooie energieke stuk The Mighty Sword, een compositie van Calderazzo van het album Four MFs Playin’ Tunes uit 2012. De sfeer wordt gelijk gezet met dit snelle, ruige en bijzonder ritmisch stuk. Calderazzo blinkt uit met zijn eigen werk met vingervlug en geweldig spel, wat een fonkelende pianist is dit! Na deze geweldige opening voegt Elling zich bij het viertal en wordt ingezet met There’s a Boat Dat’s Leavin’ Soon for New York, van Gershwin uit Porgy & Bess. De nummers klinken live weer verrassend anders dan op het album Upward Spiral. Na het stuk verontschuldigt Elling zich voor het Nederlandse publiek, dat natuurlijk liever “New Amsterdam” had gehoord in plaats van “New York”. Elling kent blijkbaar zijn klassiekers en voegt er met lichte ironie aan toe dat er van alles aan de hand is in hun thuisland, maar optimistisch zoals hij is zegt hij: ‘deze toestand is slechts van tijdelijke duur’, zonder de naam van de veelbesproken president te noemen.

Kurt EllingDe rasmusici vervolgen met een prachtige gevoelige vertolking van So Tinha de Ser Com Voce van Antônio Carlos Jobim. Elling brengt met zijn stem en timbre warmte en sensualiteit in deze klassieker, met dat heerlijke bossanova ritme. Helemaal passend bij de zwoele zomeravond aan het Museumplein in de hoofdstad. Imponerend is de uitvoering van From One Island to Another van Chris Whitley , met geweldig vocaal werk van Elling en lange instrumentale intermezzo’s waarbij de solo’s van Marsalis en Calderazzo buiten de standaard paadjes gaan met een enorme creativiteit en expressie. De tempowisselingen in As Long As You’re Living maken dit nummer tot een stuk met een mooi opgebouwde spanningsboog, met een heerlijk klankspel op de sax van Marsalis in deze majestueuze zaal. Elling zingt niet alleen, maar is een instrument als hij zich scattend toevoegt aan het quartet . Een lange solo van Calderazzo plus daarna Faulkner op drums maken het daarna helemaal af.

Helemaal top is de Marsalis’s en Elling’s versie van Practical Arrangement van Sting. Uitgevoerd als een prachtige ballad met een waanzinnig mooie instrumentatie. Het gevoelige stemgeluid van Elling, met de mooie songtekst over een verloren liefde, aangevuld met het subtiele en geniale spel van Marsalis maken dit tot een hoogtepunt van de avond in de bijna volle grote zaal van het Concertgebouw. Het muisstille publiek is geroerd door de geweldige song. Daarna volgen nog Upward Spiral, het titelnummer van het genoemde album, een mooie, ook weer zo gevoelige uitvoering van Sinatra’s I am a Fool to Love You, met Marsalis en Elling als duo en tenslotte St. James Infirmary. Een fraai begin van de muzikale zomer, dit topconcert in het Concertgebouw!

Setlist

1. The Mighty Sword
2. There’s a Boat Dat’s Leavin’ Soon for New York
3. Blue Gardenia
4. So Tinha de Ser Com Voce
5. From One Island to Another
6. As Long As You’re Living
7. Practical Arrangement
8. The Return, Upward Spiral
9. I am a Fool to Love You
10. St. James Infirmary