×

Concert

14 maart 2016

Betoverend Wolfert Brederode Trio in het Bimhuis

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: ECM

Met Black Ice heeft pianist Wolfert Brederode samen met bassist Gulli Gudmundsson en drummer Jasper van Hulten het beste Nederlandse jazzalbum in jaren gemaakt. Dat kunnen we na het horen van de composities live al helemaal met zekerheid zeggen. De tour die, na het vrijdag verschijnen van Black Ice, op de zondagmiddag in het Amsterdamse Bimhuis begon maakte gelijk al heel veel indruk.

Het trio begon het concert uitdagend met een prachtige uitvoering van ingetogen albumopener Elegia die werd vervolgd met een ronduit schitterende versie van Olive Tree, een ook op het album al adembenemende compositie, die in de live uitvoering nog meer indruk maakte. Brederode maakte daarna, bij zijn eerste aankondiging, duidelijk dat ze ‘gewoon’ het hele nieuwe album zouden gaan spelen. En dat bleek een perfect idee. Met het album nog maar net in de winkel (de vrijdag voor het optreden) was het voor de vele bezoekers een eerste kennismaking met het trio. Voor diegenen, zoals ondergetekende, die het album al diverse keren hadden kunnen horen, bleek het optreden een perfecte mogelijkheid om de composities, die op het album al zo indrukwekkend klinken, nu helemaal in het hart te sluiten.

Dat Brederode met composities als de titeltrack, Bemani, Cocoon, The Glass Room, Curtains en vooral Rewind, om er maar willekeurig een paar te noemen, een aantal zeer indrukwekkende stukken geschreven heeft was na het verschijnen van Black Ice al duidelijk. Maar wat geeft het trio deze composities live een prachtige extra lading mee. De stukken worden opgerekt en binnen de sfeer van de compositie verrijkt met nieuwe elementen. Subtiel aangebracht zonder in langdradige solo’s te vervallen. Het spel is vanmiddag van een uitzonderlijke klasse. Gudmundsson speelt prachtig dragend dan weer uitdagend swingend. Van Hulten sluit daar met fraai ritmisch, immer verrassend, drumwerk op aan. Brederode blijft een absolute openbaring. Dan weer prachtig melodieus dan weer tegen bijna atonaal opschurend maar altijd met zoveel gevoel en muzikale intelligentie gebracht dat je verdwaasd achterblijft. Wat een prachtmuzikant.

Natuurlijk was dit het eerste optreden van de tour en zal het spel zich in de komende weken volop gaan ontwikkelen. Zo hoorde je dat de muzikanten soms wel even wilde doorduwen naar een climax maar zich nog wat in hielden. Helemaal niet nodig. De klasse van de muzikanten is daar om soms even flink los te gaan en het zet de verstilling in de andere composities in een nog duidelijker licht.