×

Concert

10 november 2014

Adembenemende The Gloaming in het Bimhuis

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Real World Records

Met een uitgelezen setlist en weergaloos spel wist het Iers/Amerikaanse The Gloaming zaterdag 8 november het Amsterdamse Bimhuis in volledige vervoering te brengen.

Dat The Gloaming, zo’n 3 jaar geleden opgericht en met de uit de New Yorkse pianist Thomas Bartlett (aka Doveman), gitarist Dennis Cahill (uit Chicago), de Ierse fiddle meester Martin Hayes, de innovatieve hardanger Caoimhin Ó Raghallaigh en de Ierse zanger Iarla Ó Lionaird een enerverende bezetting kent, zoveel impact zou hebben in het livecircuit was te voorzien, maar dat ze absoluut tot het allerbeste behoren van wat er momenteel op de podia te zien is, niet.

Natuurlijk werd er veel werk van hun debuutalbum The Gloaming gespeeld maar alles in andere uitvoeringen die duidelijk lieten horen dat de muzikanten zichzelf en daardoor ook hun medemuzikanten uitdagen. De opvallende hoofdrollen daarbij zijn weggelegd voor Martin Haynes en Thomas Bartlett, het samenspel van deze twee rasmuzikanten is absoluut van een andere planeet. De samenwerking van fiddle en piano is niet eerder zo briljant te horen geweest en het atletische spel van Haynes en de uitzonderlijke, altijd verrassende pianoklanken van Bartlett geven het geluid van The Gloaming iets volledig nieuws mee.

Daarnaast is Ó Raghallaigh een super groot talent te noemen die zich naast fiddle-legende Haynes goed staande weet te houden, vooral ook omdat hij nooit hetzelfde speelt, altijd nieuwe wegen zoekt. Meer nog dan gitarist Cahill is Iarla Ó Lionaird is de verbindende schakel binnen The Gloaming die niet alleen met zijn prachtige zang maar zeker ook met zijn uitleg over de teksten, die de rijke cultuur van Ierland feilloos blootgeeft.

De setlist bevatte alle klassiekers die het album kent. Het fantastische Song 44 (de indrukwekkende opener van het album) en het hemelse The Neckless Of Wrens alleen al. Beide songs werden fantastisch gezongen door Ó Lionaird. Net als dat al net zo prachtige Freedom/Saoirse dat een zo krachtige opbouw kent. Waar deze composities sterk leunen op het pianospel van Bartlett, waarbij de man met zijn prachtspel ongeveer in de piano kruipt, zijn daar ook de composities die Haynes volledig naar zich toe trekt zoals het geweldige The Sailer’s Bonnet en Opening Set. Het enerverende samenspel van Haynes en Ó Raghallaigh in Hunting The Squirrel sluit daar dan weer prachtig op aan.

Het concert wat The Gloaming afgelopen zaterdag in het Bimhuis gaf was van buitenaardse schoonheid. Een concert dat niet alleen volledig overrompelde in emoties maar zoveel vakmanschap liet horen dat we dit concert tot het allerbeste van het jaar kunnen uitroepen.