×

Concert

20 oktober 2013

Adam Bałdych Imaginary Quartet in Wrocław (PL)

Geschreven door: Wouter Schenk

• fotografie door Wouter Schenk

Setlist

 1. Riverendings – Adam Bałdych
 2. Mirrors – Adam Bałdych
 3. The Room Of Imagination – Adam Bałdych
 4. Village Underground – A. Bałdych
 5. Letter To E – Adam Bałdych
 6. Teardrop – Massive Attack
 7. June – Adam Bałdych

Polen heeft een rijke jazztraditie met grote namen als Tomasz Stanko, Leszek Mozdzer en Marcin Wasilewski. Eén van de meest getalenteerde Poolse jazzmusici van dit moment, die we aan dit rijtje kunnen toevoegen, is Adam Bałdych (viool). Adam Bałdych (27) begon als 11-jarige viool te spelen en studeerde aan de Muzikale Academie van Katowice waar hij met lof afstudeerde. Vanaf zijn 16e jaar startte zijn internationale carrière met optredens in onder meer Polen, Duitsland, Hongarije, Spanje en de USA. Zo verovert Bałdych niet alleen de Poolse jazzscene, maar is hij te zien op podia ver buiten Polen. Ook in Nederland, aanstaande dinsdag in Maastricht met het Iiro Rantala Stringtrio.

Je plant met je lieve dochter een herfsttripje naar Wrocław (voormalige Breslau) in Polen en dan zie je op de avond voor vertrek zomaar een berichtje op Facebook voorbij flitsen: ‘Adam Bałdych Imaginary Quartet, 14-10-2013, Centrum Impart, Wrocław‘.  Dat komt nog eens mooi uit, dus WiM was er bij! Wrocław ligt in het zuidwesten van Polen, in het voormalige Duitse gedeelte. Met circa 600.000 inwoners de vierde stad van Polen aan de rivier Odra (Oder). Aan deze rivier ontleent één van de bekendste Poolse jazz festivals zijn naam: ‘Jazz nad Odra‘. Georganiseerd door het Cultureel Centrum Impart. Zo ook dit concert van Adam Bałdych en zijn Imaginary Quartet. Eerder kwamen we Bałdych tegen in Köln en Dinslaken met respectievelijk de formatie Baltic Gang en het Iiro Rantala String Trio.

Bałdych weet invloeden van Poolse volksmuziek harmonisch te interpreteren in een moderne jazzsetting. Hij timmert flink aan de weg gezien de verschillende projecten en bands waarbij hij betrokken is. Als jong talent behoort hij tot de stal van ACT. Tijdens het concert werd ons verklapt dat er een nieuw album in de maak is dat in de loop van het volgend jaar zal verschijnen. En er is nog meer nieuws. Afgelopen donderdag 18 oktober ontving Adam Bałdych de prestigieuze Poolse Jazzprijs ‘Grand Prix Jazz Melomani’ voor beste jazzartiest 2012, nadat hij eerder dit jaar in Duitsland de ECHO Jazz Award ontving.

Net terug uit Canada trad Bałdych op met zijn Imaginary Quartet op in de Sala Kameralna van Centrum Impart. Het kwartet bestaat naast Bałdych uit Paweł Tomaszewski (p), Michał Barański (b) en Paweł Dobrowolski (d). Prachtige solo’s van zowel piano, bas en drums/percussie vullen het dynamische en energieke spel van Bałdych aan. Met soms lange intro’s waarbij Bałdych op een hele subtiele manier zijn viool bespeelt, soms tokkelend. Het kwartet is perfect op elkaar ingespeeld. Ingetogen en dan met opwellend volume naar een climax, zo is de opbouw van verschillende stukken die deels van zijn uitgebrachte CD afkomstig zijn. Maar er wordt ook een tipje van sluier opgelicht van het nieuwe project. Een genot om naar te luisteren.

Zoals gezegd, aanstaande dinsdag in Maastricht te beluisteren, samen met Iiro Rantala, zie Jazz Maastricht.

Setlist

 1. Riverendings – Adam Bałdych
 2. Mirrors – Adam Bałdych
 3. The Room Of Imagination – Adam Bałdych
 4. Village Underground – A. Bałdych
 5. Letter To E – Adam Bałdych
 6. Teardrop – Massive Attack
 7. June – Adam Bałdych