×

Concert

29 januari 2009

82 jarige Lou Donaldson nog steeds in topvorm

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Blue Note

Blue Note legende Lou Donaldson weet nog steeds de juiste toon te treffen. Met zijn kwartet doet hij momenteel een week lang de Jazz At Lincoln club in New York. Twee shows per avond : Een normaal mens van 82 jaar zou dat niet meer voor elkaar krijgen.

Lou Donaldson is een ware jazz legende die vanaf de vroege vijftiger jaren met vrijwel alle andere jazz legenden opnam of live optrad. Horace Silver, Art Blakey, Jimmy Smith, Milt Jackson, Clifford Brown en Thelonious Monk behoren tot die legenden. Ook speelde hij korte tijd met The Jazz Messengers. Meestal had hij echter zijn eigen trio’s en kwartetten zodat hij zijn liefde voor rhythm & blues en soul optimaal in zijn eigenzinnige jazz kon verpakken.

Er is vrijwel geen artiest die meer albums voor Blue Note heeft opgenomen als Donaldson. Al komen Joe Lovano en Grant Green goed in de buurt. Ondanks het feit dat Donaldson al lang geleden afscheid nam van Blue Note vond hij het een eer om tijdens het 70-jarig jubileum feest op te treden. Ook omdat hij als 82 jarige jazz artiest nog steeds relevante optredens geeft. Sowieso als oudere en legendarische jazzartiest nog leeft.

Jazz At Lincoln

New York is momenteel het vertrekpunt van alle activiteiten die Blue Note vanwege hun 70- jarig jubileum organiseert. In alle jazzclubs in New York treden de meest geweldige artiesten op. Lou Donaldson heeft de Jazz In Loncoln club ter beschikking. Vijf blokken van het grote Lincoln Centre heeft JIL een op de vijfde verdieping gelegen jazzclub. Het uitzicht geeft een prachtig Manhattan uitzicht over Central Park en de mid en upper West Side.

Concert (woensdag 28 januari 2009)

Lou Donaldson is als oude jazz meester nog steeds in prima vorm. Met in zijn band twee Japanse muzikanten, Akiko Tsuruga op hammond en Fukushi Tainaka op drums, en de Amerikaanse gitarist Randy Johnston heeft hij een geweldig collectief te pakken. Waar de oude meester soms qua energie verstek moet laten gaan, pakken de andere muzikanten over. Vooral toetsenist Tsuruga is geweldig in vorm. Wat een heerlijk onbesuisde emotie laat zij uit het orgel vloeien. De set die gespeeld wordt is uit alle jazz tijden gesneden en bevat zowel bebop, straight jazz als de souljazz die de man later zo bekend en geliefd maakte. Erg fijn om te zien dat als Donaldson een solo speelt, hij nog precies alle juiste tonen en energie weet te pakken.

Het lijkt er op dat Donaldson voor het Blue Note jubileum besloten heeft nog een maal een keer de wereld over te gaan trekken. Hij zal dus met zijn uitstekende kwartet ook later dit jaar weer in Europa te zien zijn.

Foto: Claudio Cipriani