Schaduwklanken, klinkende tranen – Ban & Maneri
De twee New Yorkse (Brooklynse) musici violist Mat Maneri en pianist Lucian Ban maken in het kader van een Europese toer ook hun opwachting in Amsterdam. Om precies te zijn: zij spelen woensdag, 10 mei, 20:30, in DE RUIMTE. DE RUIMTE is een opkomend, aan de weg timmerend podium op de Noordelijke Ij-oever (vanuit centraal station snel te bereiken).
De altviool van Mat Maneri legt zich als een schaduw op de klanken van de piano of andere instrumenten van zijn medemusici. Soms geestachtig dan weer aaiend of als een walm van lavendel of raunend om het met het onvertaalbare Duitse woord aan te duiden. Kortom klank en spel zijn anders dan we van dit instrument gewend zijn. Mat Maneri maneuvreert onder de klanken zoals we die gewend zijn door of langs deze heen wat een even vreemd als fascinerend effect heeft. Waar je hem ook aan toevoegt, het geeft de muziek een extra dimensie, zet de muziek in een ‘ander daglicht’ of schemer. Het gaat nooit om viool-vuurwerk. Het gaat om de klank achter de klank of wat tussen beiden in zit. Het wordt in technische termen ook microtonaliteit genoemd, iets wat in veel muziektradities de gewoonste zaak van de wereld is.
De lijst van musici en groepen waar Mat Maneri werkt en gewerkt heeft, is legio en velen zullen er aanknopingspunten kunnen vinden, of het nou Robin Williamson (Incredible String Band), Ches Smith, Craig Taborn of Paul Motian (een paar recente daarvan zijn via de RADIOlinks onderaan te beluisteren). Zijn duo met de Roemeens-Amerikaanse pianist Lucian Ban, voortgekomen uit deelname van Maneri bij het heruitvinden van muziek van de legendarische Roemeense componist George Enescu, heeft zich als een stabiele verbintenis ontpopt die op basis van hun beider affiniteit met de muziek van Paul Bley, Mal Waldron en Paul Motian in verbinding met country blues em de volksmuziek van Transylvanië verdiept is.
Pianist Lucian Ban, afkomstig uit de buurt van Cluj (Klausenburg) in Transylvanië, speelde een voorname rol in de Roemeense scene voordat hij 1999 de overstap naar New York maakte en in de scene daar een positie met een aantal Amerikaanse configuraties verwierf. 2013 verscheen Transylvanian Concert, het eerste duo-album van Ban en Maneri op ECM. Voor een eerste indruk is HIER een luister-link naar de muziek van het album. Lucian Ban is een musicus (en pianist) die een muzikale taal heeft ontwikkeld waarin hij de kern van plattelands blues, gospel en Transylvaanse volksmuziek weet te doorgronden en met elkaar te verbinden zonder het – zoals inmiddels veel gebruikelijk – slechts pianistisch te emuleren en te imiteren (te beluisteren via RADIOlinks onderaan). Ban en Maneri gaan binnenkort weer de studio in voor de opname van een nieuw ECM-album. Tijdens hun nu lopende tour spelen zij een aantal nieuwe stukken die voor het nieuwe album bestemd zijn.
Deze maand verschijnt ook het album Sounding Tears van het tweetal met saxofonist Evan Parker, het Urgestein, de primal rock van de vrije improvisatie in Europa. Maneri en Ban spelen regelmatig met Evan Parker. Hij laat zich hier, getriggerd door het tweetal, van een nog onbekende (een ongehoorde) zijde zien wat bijzondere klankverbindingen oplevert. Voor een eerste indruk is HIER een luister-link naar de muziek van het album.
RADIO on demand
Joel Harrison String Choir – The Music of Paul Motian
Lucian Ban: Georges Enescu Re-Imagined + Leonidas Kavakos
Lucian Ban and Mircea Tiberian: Romanian music from Bucharest and New York
Mat Maneri was vorig jaar met Ches Smith and Craig Taborn in het Bimhuis te zien en het jaar daarvoor met gitarist Joe Morris and met de Amerikaans-Chinees-Indonesische musicienne Jen Shyu. 18 mei is Maneri in Rotterdam (Lantaren Venster) opnieuw te zien met Ches Smith and Craig Taborn en op 7 December zal hij terugkeren in het Bimhuis met Jen Shyu samen met drummer Dan Weiss and vibrafonist Chris Dingeman.