×

Artikel

18 augustus 2018

del-Toros zoeken het hogerop

Wie geregeld de Nederlandse kust bezoekt weet dat de golven in de Noordzee nu niet bepaald spectaculair zijn. Surfers hadden dat natuurlijk graag anders gezien. Ze krijgen een hart onder de riem gestoken door de alternatieve surfrock pioniers del-Toros uit Alkmaar. Ten Stories High heet het nieuwe, vierde album van het trio. Dat zouden pas golven zijn! Ik vrees dat de duinen bij Egmond, Bergen en Schoorl dergelijk natuurgeweld echter niet zouden overleven en Alkmaar bij zulke hoge golven blank zou komen te staan. Nederland mag dan geen paradijs zijn voor surfers, het is het wel voor kite-surfers (er staat altijd wind aan de kust) en natuurlijk voor surfrockers.

Op hun nieuwe album waait de wind van een andere kant en is de muziek overwegend instrumentaal. Dat levert een onderhoudende, zeer energieke plaat op waarop het lekker meedeinen is op de sonische golven van dit krachtige trio. Het album telt tien nummers waarvan er negen instrumentaal zijn (afgezien van wat samples). Op King Of The Rockettool horen we de stem van Peter Te Bos (Claw Boys Claw). Hieronder kun je alvast Octowave beluisteren en bekijken. Uit de beelden blijkt de voorliefde voor videogames uit de jaren tachtig.

Het album werd opgenomen in de mobiele studio van Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock) in Alkmaar. De hoes werd gemaakt door Jack C. Gregory die al eerder met de band samenwerkte. Zoals verwacht horen we in de stevige muziek invloeden van stoner rock en space rock. Gooi Smash Mouth, Hawkwind, Clutch en Karma To Burn in een blender en je hebt een aardig idee hoe de band klinkt.

Ten Stories High verschijnt op 14 september op gatefold vinyl. Om de release te promoten gaat del-Toros natuurlijk op tournee. Vanaf 15 september zijn ze op tal van plekken in Nederland live te aanschouwen. Ze beginnen natuurlijk in Victorie in Alkmaar. Hieronder het tourschema:

  • 22 september – Friggin’The Rich Festival Leeuwarden
  • 6 oktober – TBA Den Helder
  • 19 oktober – Jack Music’s Bar, Zwolle
  • 3 november – De Wacht Arnhem
  • 9 november – Kaffee ’t Hof, Middelburg
  • 10 november – Den Irisch Pub, Dendermonde (BE)
  • 11 november – Lokaal 42, Helmond
  • 16 november – Scooters, Leeuwarden
  • 1 december – OCCII, Amsterdam