×

Artikel

08 mei 2017

De grote muzikale nieuwe stappen van Jef Neve

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Universal

De muzikale ontwikkeling van pianist/componist Jef Neve blijft onverminderd doorgaan. Nog maar net wereldwijd doorgebroken met zijn voortreffelijke solo piano album One ligt er nu alweer een nieuw album in de winkels. Spirit Control is een opvallend grote muzikale stap vooruit. Een album ook dat Neve’s publiek optimaal zal verrassen en hem zeker ook nieuwe fans gaat opleveren. Wij togen naar Gent om Jef te ontmoeten en deden dat in twee sessies. Eerst in januari, gedurende de periode dat hij in de studio zat om het album op te nemen, en vervolgens begin februari, op de laatste avond voor de finale mix van het album.

Jef Neve

De omgeving van Gent blijft een prachtige, al helemaal als je de kant op gaat van dorpen als Sint-Martens Latem. Het is er supergroen en de wel heel erg mooie (vast erg dure) huizen staan op ruime percelen. De opnamen van het nieuwe album van Jef Neve vinden plaats aan de achterkant van een enorme villa waar een studio aan het huis is vastgeplakt. Het grote benedengedeelte heeft voldoende ruimte om met grote groepen muzikanten tegelijk op te nemen. Er staan twee vleugels en dan is de ruimte nog maar voor een kwart gevuld. De ruimte kan daarnaast nog worden opgevuld met een dikke drumcabine en er is dan ook nog gewoon plek voor de strijkers die Jef voor zijn nieuwe album gebruikt. In het bovengedeelte, dat uitkijkt over de studio, zit vaste geluidsman Dieter over imposante opnameapparatuur gebogen als ik in gezelschap van Jefs manager Pieter de studio op een koude winterdag betreed. De eerste melodieën die ik hoor klinken gelijk weer zeer warmbloedig. ‘Het wordt een bepaald ander album dan One’, vertelt Jef even later als we door de studio lopen. ‘Nadat ik aanvankelijk eerst nog een soloalbum in mijn hoofd had vormde zich de laatste maanden nieuwe muziek in mijn hoofd die niet alleen vanuit de piano kon voortkomen. De arrangementen bleven zich in mijn hoofd stapelen en uiteindelijk nemen we nu met zowel een band als met strijkers en ook blazers op. En met die grote band, ik denk totaal acht man, naast de vaste band vier strijkers, gaan we dan ook straks op tour’.

Jef Neve - Spirit Control - Band

Spirit Control is de uitkomst van een zeer spannende periode voor me, zowel op muzikaal gebied als privé’ vervolgt hij. ‘One bleek inderdaad de juiste plaat op het juiste moment en het album werd niet alleen door publiek en pers omarmd maar leverde me ook ontzettend veel optredens op. Ik heb met dat album, nog meer dan de voorgaande albums, echt de hele wereld over kunnen reizen. Ik heb ik weet niet hoeveel landen gezien en elke keer werden de optredens met vreselijk veel enthousiasme en emotie ontvangen. Hoe mooi alles ook was, zo slopend was het conditioneel en emotioneel omdat de druk volledig op jou ligt. Al snel merkte ik met het opnemen van het nieuwe album dat het fijn is om muzikaal te delen en jij niet altijd de prominente muzikant hoeft te zijn. Natuurlijk ben ik de man die het overzicht moet houden en de muzikale wegen uitstippelt, omdat ik alle muziek schrijf en deze ook op een bepaalde manier in mijn hoofd heb hoe deze door andere muzikanten gespeeld moet worden, maar binnen een band kan iedereen zijn moment pakken en ligt de druk niet steeds op mij. De start van het nieuwe album begon eigenlijk met Solitude, de enige track op One die met effecten werd opgenomen en daardoor een voller, andersoortig, geluid kreeg. Er daardoor echt uitsprong. Heel vaak werd me tijdens de One tour gevraagd of ik Solitude niet eens met een band wilde opnemen. Die nieuwe opname (met strijkers!) werd de blauwdruk voor het nieuwe album’.

Jef Neve - Spirit Control - Strijkers

‘Veel van de nieuwe muziek van Spirit Control is voorgekomen uit een relaxte zomer waarin ik de tijd genomen heb om me in andere muziek te verdiepen’, gaat Jef verder. ‘Nadat ik getrouwd ben met de liefde van mijn leven heb ik ook weer eens veel naar klassiek geluisterd. Mijn partner is namelijk klassiek zanger en het was erg fijn muziek te horen die ik ook vanuit mijn muzikale opvoeding mee heb gekregen. Daarnaast ook veel nieuwe klassieke dingen ontdekt. Zeer verrijkend. Trouwens ook naar veel oude jazz geluisterd en ook daar vreselijk veel verrassends ontdekt. De mooiste muziek laat je steeds weer nieuwe dingen horen. Mijn grote liefde voor nieuwe componisten zoals Max Richter, die klassiek een eigentijdse wending geven, hebben ook veel invloed gehad op mijn nieuwe muziek’.

‘Nieuwe muziek bedenken, uitschrijven en opnemen blijft een constant proces’, praat Jef verder. ‘Ik heb altijd ontzettend veel ideeën in mijn hoofd, zoveel meer dan ik ooit in muziek kan vatten. De samenwerking met Typhoon was daarin de afgelopen jaren een mooie uitlaatklep. Gestart als project in podium LantarenVenster in Rotterdam, als een uitwisseling van muziek tussen België en Nederland, merkten Glenn (de Randamie, de echte naam van Typhoon) en ik dat er een goede chemie tussen ons was die herhaling verdiende. Zijn teksten inspireerden me om nieuwe muziek uit te proberen en hij raakte juist door mijn spel weer geïnspireerd. Ideale samenwerking dus. Bij mijn optreden op North Sea Jazz van vorig jaar kwam hij het podium al op, maar het optreden op het hoofdpodium van Jazz Middelheim afgelopen zomer was daarin een absoluut hoogtepunt. Er komt nog veel meer hebben we besloten…Wat precies zal de toekomst uitwijzen. Nog meer muzikale ideeën kan ik de afgelopen jaren ook kwijt in muziekschrijfklussen die ik krijg voor films of tv-series. In de Vlaamse Velden was niet alleen in België een enorm succes als tv-serie maar toen de muziek op album werd uitgebracht bleek dat ook zowaar een grote hit. En ik heb natuurlijk al een flink aantal soundtracks voor films mogen schrijven en uitvoeren over de jaren waarvan De Helaasheid der Dingen mijn bekendste is. Ook omdat de prachtige film zo’n opvallende hit werd. Voor het maken van muziek voor de tv-serie De Maatschap (over een ‘beroemde’ advocatenfamilie) hadden we eerst het idee dat deze vooral klassiek moest zijn. Een statige advocatenfamilie verdient klassieke muziek vonden de regisseur en ik, maar toen we die door de klassieke meesters beïnvloede muziek met de beelden combineerden merkten we dat het gewoonweg niet werkte. Elementen verwerkte ik met elektronica en dat bleek dus de truc. Ik heb meer dan ooit tevoren met elektronica de sfeer van de muziek kunnen bepalen. Een verrassende tegelijkertijd heerlijke ervaring. Voor het nieuwe album ga ik zeker ook met elektronica stoeien, samen met Dieter kijken wat goed gaat werken. Maar nu eerst de komende dagen alle instrumenten opnemen. Dat is nog een heel behoorlijke klus. De nieuwe composities zitten boordevol ideeën en kijken hoe die bij de muzikanten en vervolgens bij mijzelf gaan vallen’.

Jef Neve - Spirit Control - Band

Spirit Control is een ongelooflijk stap verder voor Jef Neve. Als we op de voorlaatste dag van het mixen, ongeveer drie weken na mijn eerste bezoek, het gehele album al mogen beluisteren is dat de enige juiste conclusie die ik kan trekken. Als Leaders of The New World, het eerste album dat Neve opnam met prominente blazers, na jarenlang puur trioalbums opgenomen te hebben, een extensie van de triosound was met de ambitie om de arrangeerkwaliteiten te laten horen en One een album om terug naar de oorsprong te gaan, is Spirit Control een echt volledig nieuwe stap. Het is een album waarop Neve al zijn componeer en arrangeerkwaliteiten weet te combineren met een heerlijk ambitieuze gave om alle muziek die er momenteel voor zijn hoofd speelt een plek te geven. Zonder die eerder door hem aangestipte elektronica trouwens, alles puur met de instrumenten. Met Solitude als start van het ‘project’ heeft Neve vleugels gekregen en beweegt hij zich op Spirit Control in een muziekgebied waar hij nog niet eerder geweest is. Zijn composities hebben dan weer een fraaie verstilling en schieten dan met arrangementen, zo rijk als je maar kunt wensen, weer een volledig andere kant op. Echt elke compositie heeft een andere, tegelijk volmaakte klankkleur en doet je verzuchten hoe hij dat toch steeds voor elkaar krijgt. Jef Neve een jazzpianist noemen doen we al heel lang niet meer. Dat zijn muziek een oorsprong in de jazz en klassiek heeft werd met zijn eerste trioalbums duidelijk maar al snel voegde hij per album zoveel meer aan zijn muziek toe dat genrevermelding als jazz of klassiek een denigrerende limitering van ’s mans kunnen zou betekenen. Op Jef Neve is muzikaal geen maat te houden. Hoe duidelijk de composities op Spirit Control ook het signatuur van Jef Neve hebben, het is tevens een volslagen origineel en vernieuwend album. En onbevangen, volledig vrij voelend, emotioneel en tegelijk rete-ambitieus album. Maar dat tegen Neve zeggen is een onbegonnen klus. ‘Ambitie, mooi dat je het zegt maar ik denk niet in ambitieus eigenlijk, ik maak gewoon de muziek die in mijn hoofd zit en eruit moet’.