×

Recensie

Pop

03 mei 2014

Yuna

Nocturnal

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Universal M

Nocturnal Yuna Pop 3.5 Yuna – Nocturnal Written in Music https://writteninmusic.com

Wat maakt dat je muziek je aandacht vraagt? Het kan van alles zijn. Soms zijn het rijk geschakeerde passages, tempowisselingen, de swing, de onderliggende beat, de essentie van de blues, soms, zoals in het geval van de tweede langspeler van Yuna is het de combinatie van een sterk gevoel voor popliedjes, let wel, met een zekere indie-touch, een uiterst verzorgde productie en een stem die het helemaal afmaakt. Yuna heeft een stem die in haar kwetsbaarheid aandacht vraagt, die als kristal zo zuiver de liedjes zingt die haar als een jas passen. De Maleisische zangeres brak in 2012 in de Verenigde Staten door en zette geweldige optredens neer op zowel de Lollapalooza en Bonnaroo festivals.

Dat begint met Falling waar je zowaar een poppy Suzanne Vega zou vermoeden die Tom’s Diner gemoderniseerd heeft aangeleverd. Maar Mountains met de gitaren aan het begin klinkt meer indie dan Suzanne ooit heeft geklonken. Een mooi verloop van het nummer als Yuna zingt “Wait for the mountains to fall”. Pop en finesse, dat zijn de twee woorden die op dit album zorgvuldig aan elkaar gesmeed zijn. Haar inspiratiebronnen? The Cranberries, the Cardigans en Fiona Apple om er een paar te noemen maar ook de pop van the Spice Girls. Klinkt Yuna daarmee als een amalgaam hiervan? Daarmee doen we haar tekort. Ze integreert authentieke Maleisische instrumenten in haar muziek en in haar nummers kun je de singer-songwriterachtergrond horen waaruit ze ooit startte. Rescue met het erg beschrijvende verhaal is daar een duidelijk voorbeeld van. De plaat combineert soul met indiepop en Yuna neemt je in al die liedjes voorzichtig bij de hand, nooit overheersend, zoals I Want You Back zelfs bijna letterlijk benoemt. Come Back brengt een glimlach en nestelt zich, met het niet opdringerige fluitje, snel in je hoofd.

Het album staat als een huis met de zorgvuldige productie die onder meer verzorgd werd door Robin Hannibal van Quadron, de Britse Chris Braide, Michael Einziger van Incubus en Chad Hugo van the Neptunes. Het album verdient het om in zijn geheel beluisterd te worden; hoewel de nummers alle een duidelijke popfeel hebben, is er veel afwisseling tussen de nummers onderling. Een mooie plaat om de zondag mee te beginnen. 1. Falling
 2. Mountains
 3. Rescue
 4. Lights And Camera
 5. Lovely Intermission
 6. Someone Who Can
 7. I Want You Back
 8. Come Back
 9. Colors
 10. I Wanna Go
 11. Escape