×

Recensie

Alternative

28 januari 2022

You Said Strange

Thousand Shadows Vol. 1

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Exag' Records / Le Cepe Records

ou Said Strange - Thousand Shadows Vol 1
Thousand Shadows Vol. 1 You Said Strange Alternative 4 You Said Strange – Thousand Shadows Vol. 1 Written in Music https://writteninmusic.com

You Said Strange is een kwartet uit Giverny, Normandië, dat inmiddels aan zijn tweede album toe is. Deze tweede langspeler bestaat uit twee delen waarvan we hier dus de eerste helft in handen hebben. Met acht tracks is Volume 1 een compacte release geworden.

De Franse band legt samen met hun producer en hun sound engineer een mooi geluid neer dat je gemakshalve onder de noemer ‘shoegaze met wave-echo’s’ zou kunnen scharen. Het is interessant te horen hoe de groep zonder stevige effecten toch een mooie, soms mysterieuze diepte weet te creëren. Het draait vooral om het subtiele samenspel van zang en snarenwerk. Voeg daar de regelmatig opduikende strakke cadans en enkele pakkende zanglijnen aan toe en je hebt de sound van You Said Strange aardig te pakken.

Wat die vocalen betreft; soms vormt de zang van frontman Eliot Carrière (en die van zijn broer Martin) een beheerste, minder uitgesproken laag in de muziek, zoals op de strakke sfeermaker en opener Mourning Colors. Elders komen meer uitgesproken en soms Brits aandoende zanglijnen voorbij, zoals op de titeltrack, stevige en groovy indie die je zo op een scherpe Britpop verzamel-cd uit begin jaren negentig zou kunnen parkeren. Die Britse ‘inslag’ komt ook terug op Run Away, een smakelijke en licht psychedelische song die gekleurd wordt door scherpe hi-hats en wordt afgesloten met een subtiele saxofoon.

Het straffe Mediterranean is een lekkere robuuste trein met dubbelgelaagde zang die wel wat wegheeft van het recente werk van Rats on Rafts; pakkend maar net even te eigenwijs voor het grote publiek. Hierna houdt de band het met Talking to the Rats, instrumentaal. Dit noisy bouwwerkje neemt nog een twee minuten in beslag.

Landed is de fijne afsluiter. Het is een representatieve song voor You Said Strange, een track die uiteenloopt van weelderig en dromerig tot strak en vurig. Een mooi slot van een album dat doet uitzien naar Volume 2 maar vooral ook naar een concert. You Said Strange is een band die een zaal zeker moet kunnen bedwelmen met hun geestverruimende, sfeervolle indierock.  1. Mourning Colors
  2. So Sorry
  3. Thousand Shadows
  4. Mediterranean
  5. Talking To The Rats
  6. Run Away
  7. Treat Me
  8. Landed