×

Recensie

Pop

20 januari 2021

You Me at Six

SUCKAPUNCH

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Awal

SUCKAPUNCH You Me at Six Pop 3 You Me at Six – SUCKAPUNCH Written in Music https://writteninmusic.com

Het blijft een lastig gegeven om een band die zichzelf presenteert met puntige toegankelijke punksongs en vervolgens switcht naar een beladen emo-sound, serieus te nemen. Zeker als daar nog de nodige pop georiënteerde elektronica en beats aan toegevoegd wordt.

Het Britse uit Surrey afkomstige You Me at Six is zo’n twijfelgeval, welke eigenlijk niet op slechte platen te betrappen is maar ook nergens origineel uit de hoek komt. Ondanks het stevige geluid is daar altijd die binding geweest met het jeugdige tienerpubliek welke zich voorzichtig oriënteert in de hardere rocksound. Is hier wat mis mee? Welnee, het is allemaal geweldig als een kleine groep insiders je waardeert, maar uiteindelijk wil je ook doodleuk je muziek verkopen. Er moet hoe dan ook geld binnen komen. Het blijft een baan, en in deze tijd is het hoe dan ook al lastig om als muzikant te overleven zonder de mogelijkheden om je live op de kaart te zetten en nieuwe zieltjes te winnen.

Toch blinkt You Me at Six op hun zevende plaat SUCKAPUNCH uit in die vernieuwingsdrang door er de nodige agressieve dance invloeden aan toe te voegen. En ik geef het toe, de drive is wel verdomd lekker, al blijven ze ergens wel hangen tussen de status van uitgekiende boyband en erkende rockers. Noodgedwongen opereert de band binnen de mogelijkheden die ze zichzelf hebben opgelegd, en die zijn toch wel enigszins beperkt. Als je dan als Britten zijnde ook nog een typisch Amerikaans geluid produceert, voelt dit ook wel een beetje als verraad. Allemaal factoren die niet echt in het voordeel werken dus.

En toch is You Me at Six het deprimerende geweten van de jeugd die zich staande probeert te houden in een weggegooid verloren jaar. In MAKEMEFEELALIVE verwoord Josh Franceschi het verlangen naar seks, een zekere toekomst en de noodgedwongen vlucht naar genotsmiddelen. Het doodse gevoel van een eenzame generatie welke het onmogelijk wordt gemaakt om door te groeien naar de volgende fase van het leven. Waardoor ze zich ontwikkelen als geamputeerde volwassenen zonder enig besef van geborgenheid en liefde vanwege het opgedwongen kunstmatige contact op afstand. De kern van 2020 in 2 minuten. Dat hierbij de gebroken relaties van de bandleden in verworven zitten geeft het allemaal net wat meer dynamiek.

De buitenstaandersrol van You Me at Six identificeert zich met het tienerverdriet van de jonge luisteraar. Het gevoel van onvrede en de angst om overal buiten te vallen wordt omgezet in gemeende boosheid. SUCKAPUNCH heeft het rebelse van de jaren tachtig welke tot uiting komt in het duistere afstotende postpunkrandje. De dance herplaatst zich naar de illegale raves uit de jaren negentig, een anarchistische houding welke net voor eeuwwisseling overtroeft wordt door de blinde woede van de nu-metal. Tegenwoordig moeten risicovolle ontmoetingen tussen mensen in het geheim plaats vinden, waarbij de gevolgen niet te overzien zijn. De opgekropte frustratie wordt hier therapeutisch van zich afgeschreeuwd maar weerkaatst tegen de onzichtbare muur die de maatschappij als bescherming heeft opgesteld. 1. Nice to Me
 2. MAKEMEFEELALIVE
 3. Beautiful Way
 4. WYDRN
 5. SUCKAPUNCH
 6. Kill the Mood
 7. Glasgow
 8. Adrenaline
 9. Voicenotes
 10. Finish What I Started
 11. What's It Like