×

Recensie

Alternative

05 november 2020

You. Guru

Young Adult Fiction

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Antena Krzyku

Young Adult Fiction You. Guru Alternative 4.5 You. Guru – Young Adult Fiction Written in Music https://writteninmusic.com

Het Poolse trio You.Guru bestaande uit toetsenist en gitarist Artur Maćkowiak, bassist Michał Lutrzykowski en drummer Piotr Waliszewski hebben al een rijkelijk gevulde curriculum vitae op hun naam staan voordat ze elkaar in de alternatieve scene vinden. De speelervaring varieert van de postpunk van Something Like Elvis, de hiphop van B.O.K., de hardcore punk van Upside Down tot aan de jazz van Potty Umbrella. Een indrukwekkende lijst die nu met Young Adult Fiction aangevuld wordt, het bijzondere debuut van het uitzinnige You. Guru.

Young Adult Fiction is een toekomstige vooruitblik welke het verleden als startpunt neemt. Een conservatief verlangen naar het tijdperk van de snelwegen van de futuristische krautrock en de fluorescerende new wave uit de jaren tachtig. Het grauwe IJzeren Gordijn sluit zich opnieuw voor de buitenwereld, en daarachter gaat het Poolse You. Guru op zoek naar hun roots. Een visie gebaseerd op een periode van voordat de Westerse neonreclames van de McDonald’s en Coca Cola ook daar het straatbeeld bepalen. Die basis wordt in gerecyclede vorm weer aan het heden teruggegeven. Een mooi beeldend uitgangspunt met de bewuste keuze om zoveel mogelijk van de basis instrumenten gitaar, drum en bas gebruik te maken. Er ontstaat een levendig organisch geheel, welke door de benaderingswijze van jazz drummer Piotr Waliszewski bij de experimentele freejazz aansluit.

Met het krassende industriële Switch on the Truth trappen ze al stroperig af, waarna er een agressief militant electric body music basloopje aan toegevoegd wordt om vervolgens in een samenspel tussen doodse repeterende vintage Krautrock synthesizers en harde doordenderende ritmes te ontaarden. Die basis staat ook aan de oorsprong van de winterse Pure Nothing eighties wave, waar zweverige dagdroomklanken er een isolerend mechanisch ijskoud kristallaagje omheen solderen. Met ophitsende blikken tribalfunk percussie roept You. Guru de helende kracht op om An Animated Song in het dreigende ambient trancelandschap te laten ademen.

De echoënde Holy Sand gitaarlijnen zoeken aansluiting met de psychedelische sprookjespostpunk maar blijven nog net klantvriendelijk aan de meer toegankelijke new wave kant rondzwermen. Het verstikkende zuurbijtende Acid Dance zuigt ze wel definitief The Dark Side op. Hypnotiserende drumbeats openen de helse poorten om vervolgens flink af te straffen met rauwe oerkreten van het verbitterende duistere Artur Maćkowiak gitaarspel en de grafstemming van het zwartgallige door ceremoniemeester Piotr Waliszewski en dienende Michał Lutrzykowski gevormde doordringende ritmesectie die de treursong naar zijn laatste rustplaats begeleiden.

The Secret Way to Reach Ben stapt vanuit een mysterieuze donkere dreampop basis met een pompende bas de wereld van gedurfde nineties drum and bass binnen. Gevolgd door compromisloze jazzrock en Oosterse postpunk ontstaat een broeierige fusie aan mixstijlen die het begrip cross-over vrijwel opnieuw herdefinieert. Young Adult Fiction is hierdoor een bijzondere beleving, die zeker ook voor de meer doorgewinterde luisteraar zeer interessant is. Een aanrader!  1. Switch on the Truth
  2. Pure Nothing
  3. An Animated Song
  4. Holy Sand
  5. Acid Dance
  6. The Secret Way to Reach Ben