×

Recensie

Rock

29 juni 2010

Yoso

Elements

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Frontiers

Elements Yoso Rock 3 Yoso – Elements Written in Music https://writteninmusic.com

Binnen de jazzmuziek bestaat een subgenre dat smooth jazz heet, een variant waarin alle ruwe kantjes zijn gladgestreken waardoor niemand zich eraan zal storen. Geen snerpende solo’s of complexe muzikale passages, maar melodieën die makkelijk in het gehoor liggen en bij uitstek geschikt zijn voor liften, winkelcentra en radiostations die mikken op een breed kantoorpubliek.

Binnen het rockgenre bestaat geen smooth rock genre, maar als het wel zou bestaan dan zou Yoso er naadloos inpassen. Yoso, een samenvoeging van de bandnamen Yes en Toto, maakt namelijk rockmuziek zonder scherpe kantjes. Dat is op zich niet verwonderlijk want ex-Toto zanger Bobby Kimball en ex-Yes muzikanten Billy Sherwood (bas) en Tony Kaye (keyboards) deden bij hun vorige bands niets anders. Het trio wordt aangevuld door gitarist Johnny Bruhns en drummer Scott Conner. De muziek werd aangekondigd als een mix tussen Toto en Yes ten tijde van Big Generator en die aankondiging slaat de spijker op zijn kop want alle stukken die op Elements staan hadden op een cd-heruitgave van die bands kunnen staan. Toch zijn er verschillen. Zo is het gitaarwerk heel behoorlijk, maar niet van het niveau zoals we dat van Steve Lukather gewend zijn.

Het grootste verschil zit ‘em echter in de backing vocals; bij Toto was dit tot in de puntjes verzorgd, bij Yoso klinkt het minder compleet. De meeste nummers klinken wat zoetsappig en soms zelfs enigszins zeikerig in de oren, maar zullen er bij de mensen die dit in de jaren tachtig prachtig vonden, ingaan als koek. Het best bevallen nog de uptempo liedjes als Only One, Time To Get Up en Path To Your Heart. Het is zitkuil relaxrock in jaren tachtig stijl met alle voor- en nadelen die daaraan kleefden.

Bij de eerste uitgave zit een bonusdisc met daarop nieuwe opnamen van Toto en Yes klassiekers. Liefhebbers kunnen dus beter meteen toeslaan.

Tracklisting Elements:

Disc1

 1. Yoso
 2. Path To Your Heart
 3. Where You’ll Stay
 4. Walk Away
 5. The New Revolution
 6. To Seek The Truth
 7. Only One
 8. Close The Curtain
 9. Won’t End Tonight
 10. Come This Far
 11. Time To Get Up
 12. Return To Yesterday

Disc2

 1. Yoso
 2. Rosanna
 3. Owner Of A Lonely Heart
 4. Walk Away
 5. Good For You
 6. Yes Medley (Yours Is No Disgrace/Heart Of The Sunrise/South Side Of The Sky/Starship Trooper/I’ve Seen All Good People)
 7. To Seek The Truth
 8. Hold The Line
 9. Cinema
 10. Gift With A Golden Gun
 11. White Sister


 1. YOSO
 2. Path To Your Heart
 3. Where You'll Stay
 4. Walk Away
 5. The New Revolution
 6. To Seek The Truth
 7. Only One
 8. Close The Curtain
 9. Won't End Tonight
 10. Come This Far
 11. Time To Get Up
 12. Return To Yesterday