×

Recensie

Alternative

15 oktober 2017

Wolf Parade

Cry Cry Cry

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Sub Pop

Cry Cry Cry Wolf Parade Alternative 4 Wolf Parade – Cry Cry Cry Written in Music https://writteninmusic.com

Wolf Parade klinkt stevig, soms zwaar en vaak urgent op Cry Cry Cry, hun inmiddels vierde plaat. De Canadezen, die na 2011 een pauze van vijf jaar inlasten, openen plechtig en stemmig met Lazarus Online, een indringende en opzwepende song die zowel vertwijfeling (‘This ever falling down cathedral’) en strijdbaarheid (Let’s rage against the night’) laat horen. Na de gothic sferen van de eerste minuten volgen de puntige, new wave-achtige single You’re Dreaming en de robuuste popsong – en tevens single –Valley Boy, een track met een fijne break waarin de gitaren van Spencer Krug en Dan Boeckner lekker in elkaar grijpen.

Het moet wel raar lopen als het album dan alsnog op een teleurstelling uitloopt en dan doet het dan ook niet. Wolf Parade deelt lekkere rake klappen uit en koppelt degelijke songstructuren aan vuur, sfeer en diepte. Op Incantation mogen drums en gitaar even lekker losgaan maar de band vliegt nergens uit de bocht. Weaponized en King Of Piss And Paper zijn stevige bouwwerken van songs; nogal gewichtige tracks waar de band echter zeker mee weg komt. Het gewicht dat Wolf Parade op Cry Cry Cry in de schaal legt werkt daarentegen net even minder op het drukke, stuiterende Who Are Ya, een track die met een wat lichter, opener geluid beter over zou komen. Het is wellicht het enige dat je kunt aanmerken op de band: hier en daar ligt door het stevige geschut de uitputting op de loer voor de luisteraar.

Maar er is ook de opzwepende cadans van Baby Blue, een track gelardeerd met orgel en trompet die ronduit verslavend is. Om over de lekker aanzwellende slotminuten nog maar te zwijgen. Stilzitten blijkt dan verdomd lastig. Am I An Alien Here is ook weer zo’n interessante song: stuiterend, dynamisch, meeslepend en vol donkere, herkenbare sentimenten: ‘And I had a dream that he died, and he died / then he died, and then mama died too / And somewhere in the world an evil genius was on the rise / And then Bowie died, and everyone said, oh, what are we gonna do’.

Wolf Parade weet op Cry Cry Cry hun innerlijke onrust en gedrevenheid om te zetten in songs die stevig binnenkomen. Koppel die aan hun doorgaans krachtige live-energie en je kunt niet anders concluderen dat de band weer definitief terug is. De toer van dit najaar zal dit ongetwijfeld bewijzen. 1. Lazarus Online
 2. You're Dreaming
 3. Valley Boy
 4. Incantation
 5. Flies On The Sun
 6. Baby Blue
 7. Weaponized
 8. Who Are Ya
 9. Am I An Alien Here
 10. Artificial Life
 11. King Of Piss And Paper