×

Recensie

Alternative

08 oktober 2007

Wintersleep

Welcome To The Night Sky

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: One-Four-Seven-Records

Welcome To The Night Sky Wintersleep Alternative 3 Wintersleep – Welcome To The Night Sky Written in Music https://writteninmusic.com

Het wemelt momenteel van de prima nieuwe gitaarbands. Het Canadese Wintersleep kan op basis van hun prima derde album Welcome To The Night Sky ook gelijk voor alle belangrijke festivals geboekt gaan worden. Wintersleep vond zijn oorsprong in een van de meest onherbergzame gebieden van de wereld. Nova Scotia, noordelijk aan de hoge oostkust van Canada, kent zeker meer dan de helft van het jaar mist en regen. En het is er in de lange winter nog eens ijskoud ook. Geen raar idee dat Paul Murphy in zijn woonplaats Yarmouth met wat vrienden een band begon om een creatieve uitlaatklep te vinden.

Alsof Novia Scotia ver van de wereld is afgesloten was er weinig muziek te vinden die de jongens aansprak. De oude vinylplaten van hun ouders boden geen echte uitkomst. Tenminste niet echt als je geen fan van Roy Orbison, Leonard Cohen of Simon & Garfunkel bent. Op eigen kracht begon Murphy daarom dus zijn eigen songs voor de band te gaan schrijven. Op basis van zelfgemaakte demo’s kreeg de band in de jaren steeds meer optredens.

Met de, in eigen beheer uitgebrachte, albums Wintersleep en Untitled creëerde de band haar visitekaartje. De fraaie meeslepende songs maakten de albums in Canada zeer succesvol. Het succes van de albums en het vele touren werd vorig jaar beloond met het winnen van de belangrijkste Canadese muziekprijs: De Juno. Met een nieuwe Britse platendeal gaat de band nu wereldwijd met hun derde album Welcome To The Night Sky.

Wintersleep maakt muziek die je, met het verhaal van hun afkomst in het hoofd, doet denken aan donkere mistige dagen. Maar deprimerend klinkt hun muziek zeker niet. Eerder gelaagd en intens. Daarnaast heeft Murphy een prachtige stem die boeit en intrigeert. En schrijft hij songs met kloten en klasse. Net als bijvoorbeeld The Tragically Hip, die andere geweldige Canadese band, weet Wintersleep daarnaast een geweldige drive en emotie perfect in songs samen te vatten. Wat hun muziek ook zo rijk maakt zijn de dubbele vocalen en prima opbouw in songs. De mooie variatie in tracks maakt van Welcome To The Night Sky een boeiend gitaaralbum.  1. Drunk On Aluminum
  2. Archaeologists
  3. Dead Letter & The Infinite Yes
  4. Weighty Ghost
  5. Murderer
  6. Search Party
  7. Astronaut
  8. Oblivion
  9. Laser Beams
  10. Miasmal Smoke & The Yellow Bellied Freaks