×

Recensie

Roots

31 januari 2019

William Tyler

Goes West

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Merge Records

Goes West William Tyler Roots 3.5 William Tyler – Goes West Written in Music https://writteninmusic.com

Als Lambchop je basis is, dan mag je van de nodige muzikale bagage spreken. Deze alternatieve countryband is zeker geen onbekende naam. Als muzikantencollectief heeft deze band al de nodige releases achter de naam staan, en ze hebben tevens al Vic Chesnutt op diens The Salesman and Bernadette begeleidt. Oudgediende William Tyler brengt met Goes West zijn vierde soloplaat uit. De gitarist waagt zich niet aan de zang, neemt ook geen andere vocalisten in de arm, maar richt zich voornamelijk op zijn eigen kunnen. Dan moet je over het algemeen wel sterk materiaal afleveren om ruim een half uur te boeien. Dit grote Nashville talent is echter niet de enige gitarist die je op Goes West hoort. Het volle geluid wordt mede door collega’s Meg Duffy en Bill Frisell bepaald. Ondersteund door bassist Brad Cook, die tevens verantwoordelijk is als producent, drummer Griffin Goldsmith en keyboardspeler James Wallace.

Goes West is een mooie filmische plaat, een waardige opvolger van zijn derde Modern Country soloplaat. Niet dat hij gelijk vanaf Alpine Star je verrast, daar wordt de ontstaande ruimte door andere elementen benut. Eerst met de aangename toevoeging van sfeervolle drums die er al roffelend inslaan. De basis voor het album ligt duidelijk in thuishaven en country hoofdstad Nashville. Dat die invloeden aanwezig zijn, is te verwachten. Toch maakt William Tyler vooral op de folky melodieën. De ene keer levert dit soepele huiskamertracks op, maar bij Venus in Aquarius hoor je ook zeker halverwege de lager gestemde gitaarakkoorden een duistere ondertoon terug, waardoor het net wat extra glans krijgt.

Meer traditioneel gaat hij in Fail Safe verder, waar het leven van Robin Hood in Sherwood Forest op traditionele middeleeuwse wijze tentoon staat. Man in a Hurry zoekt hij op een geslaagde manier aansluiting bij de op dit moment nog steeds heersende jaren tachtig indierock, dan wel met een Americana oorsprong. Ondanks een sterk dromerig tussengedeelte kabbelt de track helaas wel wat voort. Zijn kundigheid leent zich echter voldoende voor om in groepsverband met een vocalist te werken. Al bestaat dan de kans dat zijn rol tot een goede teamspeler beperkt blijft, verantwoordelijk voor de lastige voorzetten, die iemand anders dan mag inkoppen. Nu gaat hij vaak de veilige weg op. Laat ik het zo stellen, een sappige steak smaakt ook heerlijk met pittige chilisaus, je hoeft niet altijd voor barbecuesaus te kiezen.  1. Alpine Star
  2. Fail Safe
  3. Not In Our Stars
  4. Call Me When I'm Breathing Again
  5. Eventual Surrender
  6. Rebecca
  7. Venus In Aquarius
  8. Virginia Is For Loners
  9. Man In A Hurry
  10. Our Lady Of The Desert