×

Recensie

Alternative

20 februari 2016

Wild Nothing

Life Of Pause

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bella Union

Life Of Pause Wild Nothing Alternative 3.5 Wild Nothing – Life Of Pause Written in Music https://writteninmusic.com

Jack Tatum, de 27-jarige New Yorker achter Wild Nothing, wilde met zijn derde album een plaat maken die hem op andere plaatsen zou brengen, een werkstuk dat hem niet zo gemakkelijk een etiket zou kunnen opplakken. Hij nam Life Of Pause grotendeels op in Californië maar reisde tijdens het opnameproces ook naar Zweden. In Stockholm voegde Tatum, samen met gastmuzikanten, drums en marimba toe. Het laatste instrument figureert op fraaie wijze op de verfrissende opener van Life Of Pause: Reichpop, een track die knikt naar – inderdaad – Steve Reich.

Veel songs op Life Of Pause zijn inderdaad niet zo gemakkelijk in een hokje te stoppen. Tatum brengt prettige popsongs die door de effectvolle gitaren en weelderige toetsenpartijen een zweverig karakter hebben maar door pittige drums op aarde worden gehouden, zoals we horen op het radiovriendelijke Lady Blue. Het melancholiekere A Woman’s Wisdom, waar Tatum precies de juiste, sfeerrijke gitaarinjecties weet te vinden en die tegenover een wat dwarse beat zet, is een van de andere sprekende visitekaartjes van dit album.

De indiepop en synthpop uit de jaren tachtig en begin jaren negentig zijn nooit ver weg op Life Of Pause. Japanese Alice is het type lekkere indiepop-/collegerocksong dat in de jaren negentig veelvuldig figureerde op vele indie/britpopcompilaties; geen klassieker maar een toegankelijk alternatief voor de gepolijste middelmaat. De titelsong van het album, voortgestuwd door pakkende keyboardlijnen en omhooggetrokken door fijne, ijle zang ademt kristalheldere, tintelfrisse sferen en is een piekmoment. Verderop doet To Know You qua sound sterk denken aan It’s My Life van Talk Talk.

Hoewel Wild Nothing zijn soms naar do-it-yourself neigende synth/indie-geluid nog wat zou kunnen bijslijpen en verfijnen biedt hij met Life Of Pause weldadige muziek waarin je je goed kunt onderdompelen. Op het zwoele, weelderige Whenever I, is zelfs een rol voor saxofoon weggelegd, een instrument dat dertig jaar geleden menige popsong verfraaide dan wel verkrachtte en dat na 1990 door de meeste bands in de ban leek te zijn gedaan. Dat dat nogal rigoreus was bewijst Tatum op deze track want het koper valt mooi op zijn plaats. Het is een van de vele smakelijke ingrediënten op Life Of Pause, een ontspannen plaat die een open blik en milde experimenteerdrift uitstraalt. Geen urgente plaat, wel een prima plaat.

Tracklisting Life Of Pause:

1. Reichpop
2. Lady Blue
3. A Woman’s Wisdom
4. Japanese Alice
5. Life Of Pause
6. Alien
7. To Know You
8. Adore
9. TV Queen
10. Whenever I
11. Love Underneath My Thumb 1. Reichpop
 2. Lady Blue
 3. A Woman's Wisdom
 4. Japanese Alice
 5. Life of Pause
 6. Alien
 7. To Know You
 8. Adore
 9. TV Queen
 10. Whenever I
 11. Love Underneath My Thumb