×

Recensie

Jazz

02 februari 2014

Jeroen van Vliet

Wait

Geschreven door: Wouter Schenk

Uitgebracht door: Challenge

Wait Jeroen van Vliet Jazz 4 Jeroen van Vliet – Wait Written in Music https://writteninmusic.com

De Tilburgse pianist Jeroen van Vliet maakt indruk met zijn tweede album Wait. Nog meer als op zijn eerste soloalbum klinkt de in 1965 in Rosmalen geboren pianist op dit nieuwe album authentiek en puur. 

Van Vliet laat zien dat je met het weglaten van noten indruk kan maken. Het doet denken aan de Noorse pianist Bugge Wesseltoft. Opmerkelijk dat dit album dan ook in Noorwegen is opgenomen. Al werd geproduceerd door Hein van de Geyn.

Van Vliet laat op Wait ingetogen spel horen waarin speelse combinaties van klanken de boventoon spelen. De stiltes tussen de noten accentueren het magische klankenspel. De zestien korte stukken vormen een geheel waarin verstilling de rode draad is. Nostalgia is wat dat aangaat en prima voorbeeld. Mojocar klinkt dan weer abstract en bijna onheilspellend en Episode weer heel liefelijk. In Light wordt het weer speels met wat blue notes. Het titelnummer Wait is wellicht de mooiste compositie: Tintelend klankenspel met een meeslepend sample op de achtergrond. Harmonisch en romantisch. Met het nummer Manic wordt het weer wat onheilspellender en spannend, daar waar Over weer heel klassiek aan doet. Met Touch klinkt het spel mystiek, de snaren worden rechtstreeks – zonder toetsen – door van Vliet beroerd.

Met Wait laat Jeroen van Vliet, ondermeer bekend van zijn zeer invloedrijke bijdrage aan Eric Vloeiman’s Gatecrash horen dat geïmproviseerde muziek in Nederland een eigen, authentieke traditie opbouwt.

Trackinglist Wait:

1.  Nostalgia

2.  Meadow

3.  Space

4.  Mojacar

5.  Episode

6.  Chime

7.  Feather

8.  Scabrid

9.  Light

10. Wait

11. No Farewell

12. Manic

13. Over

14. Heat

15. Cycle

16. Touch