×

Recensie

Rock

27 februari 2013

W.E.T.

Rise Up

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Frontiers

Rise Up W.E.T. Rock 3.5 W.E.T. – Rise Up Written in Music https://writteninmusic.com

W.E.T. is een trio uit Zweden dat melodieuze hardrock maakt volgens het stramien dat in de tweede helft van de jaren tachtig populair was. Bands als Bon Jovi, Journey en Europe werden er groot mee en verdienden er miljoenen aan. Sinds de jaren negentig is de belangstelling voor dit genre tanende, maar blijft er een vaste groep liefhebbers die zich graag laaft aan de aanstekelijke melodieën, makkelijk meezingbare refreinen en vette gitaarakkoorden en -solo’s. W.E.T. debuteerde in 2009 met een overtuigend album dat veel AOR (adult oriented rock) liefhebbers aansprak. Hoewel de plaat niet denderend verkocht, had de band wel in één klap haar naam gevestigd. Debet hieraan –naast de sterke liedjes- was de reputatie die de muzikanten al hadden opgebouwd met de bands waar ze vandaan kwamen; gitarist en keyboardspeler Robert Sall (Work of Art), gitarist annex bassist Erik Martensson (Eclipse) en zanger Jeff Scott Soto (Talisman).

Rise Up is vooral een consistent album waar het vakmanschap van de heren vanaf springt. Soto timmert al drie decennia aan de weg als zanger met o.a. Yngwie Malmsteen en Soul Sirkus (project met Journey gitarist Neal Schon).  Sall maakt deel uit van Work of Art, een van de allerbeste bands in het genre en ook Eclipse levert in de regel kwalitatief goede albums af.

Openingsnummer Walk Away is een schoolvoorbeeld van een krachtig,  overtuigend en melodieus rocknummer en geeft een prima beeld van de muziek die je op dit album kunt verwachten. Dit is muziek die 25 jaar geleden arena’s en zelfs stadions vol publiek trok dat alle liedjes uit volle borst meezongen.  Een volgend hoogtepunt is Learn To Live Again met zijn sterke refrein. Het gitaarwerk is fantastisch en klinkt door de goede productie gewoon vet. The Moment en Still Unbroken zullen door liefhebbers met gejuich worden ontvangen.

Met Rise Up lost W.E.T. de hoge verwachtingen na het debuut in, maar weet tegelijk geen enkele keer te verrassen. Zoals bij vrijwel alle andere melodieuze hardrockbands blijft de band keurig binnen de gebaande paden van het genre. De band boekt geen progressie, maar consolideert haar (hoge) niveau. AOR fans zullen in hun nopjes zijn met dit album, voor menigeen zal het album echter te conservatief en voorspelbaar zijn. Eind volgende maand zal echter blijken dat Bon Jovi allang niet meer in staat is dit niveau te bereiken.

Tracklisting Rise Up

 1. Walk Away
 2. Learn to Live Again
 3. Rise Up
 4. Love Heals
 5. What You Wan
 6. The Moment
 7. Bad Boy
 8. On The Run
 9. Broken Wings
 10. Shot
 11. Still Believe In Us
 12. Still Unbroken