×

Recensie

Alternative

27 oktober 2015

Vinyl Williams

Into

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Company

Into Vinyl Williams Alternative 3.5 Vinyl Williams – Into Written in Music https://writteninmusic.com

Vinyl Williams is de artiestennaam van de Amerikaanse kunstenaar Lionel Williams. (kleinkind van filmcomposer John Williams)  Naast muzikant is hij ook schilder en regisseur van videoclips. Met zijn band creëert hij een deken van geluid, die zowel psychedelisch is als aards, analoog als elektronisch. Het resulteert in een ontspannen, soms mantra-achtig geheel.

Hoewel “psychedelisch” en “ontspannen” de twee woorden zijn die de muziek op Into het makkelijkst definiëren, zijn de muzikale uitspattingen op dit album niet met een concrete omschrijving uit te leggen. De band verwerkt verschillende  invloeden in hun muziek: krautrock, dansbare electronic, soul, shoegaze en trip-hop. Dit zou allemaal moeten samensmelten tot één organisch geheel, maar dat doet het niet altijd. Als een lied start met een warme, soulvolle sfeer, maar er wordt vervolgens een lawaaiige gitaardeken overheen gelegd, botsten de twee stijlen en blijft de luisteraar zitten met een sfeerloos rommeltje. Soms komt het gelukkig allemaal mooi bij elkaar, als psychedelische zang de zwoele electronic mooi aanvult en drums en gitaardekentjes de kers op de taart zijn om het psychedelische geheel af te maken. Afsluiter Xol Rumi is daar een mooi voorbeeld van; het lied neemt de tijd om eerst funky gitaar en soulvolle zang op te bouwen, daar rustig een paar lagen elektronische effecten over heen te leggen, om vervolgens geheel organisch om te slaan in een hypnotiserende, krautrock-achtige finale. Misschien is dat het wel,  de sfeer die de band lijkt willen neer te zetten leent zich niet goed voor korte liedjes onder de vijf-minutengrens.; neem de tijd, bouw het lied goed op en dan klinkt het resultaat veel vloeiender.

Dat het album alsnog goed klinkt als zijnde “relaxte luistermuziek” valt te wijten aan de warme productie en met name de breedte van het geluid. Door een breed gebruik van stereoverdeling  klinkt het album al snel grootser en voller, maar ook zeker meer psychedelisch. Dit in combinatie met de warme deken die over de luisteraar heen valt zorgt voor een algemeen erg prettige luisterervaring. 1. Gold Lodge
 2. Space Age Utopia
 3. Ring
 4. World Soul
 5. Hall Of Records
 6. The Tears Of An Inanimate Object
 7. Iguana City
 8. Greatest Lives
 9. Zero Wonder
 10. Axiomatic Mind
 11. Eter-Wave-Agreement
 12. Plinth Of Uncanny Design
 13. Allaz
 14. Xol Rumi