×

Recensie

Electronic

16 april 2015

Various Artists

The Easy Street Records Anthology

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Harmless

The Easy Street Records Anthology Electronic 4 Various Artists – The Easy Street Records Anthology Written in Music https://writteninmusic.com

Het New Yorkse Easy Street ontstond aan het begin van de jaren ’80. Het waren toen hectische tijden: disco was definitief voorbij, rap transformeerde naar hiphop, mensen als Afrika Bambaataa en producers als Arthur Baker waren belangrijke New Yorkse fundamenten van de electrofunk, Europese bands als New Order en Freeez werden gegrepen door clubs als The Funhouse, the Roxy en Broadway 96 waar al die nieuwe, zwaar electronische dansmuziek werd gedraaid door DJ’s als John ‘Jellybean’ Benitez en Louie Vega. Kortom, er heerste een hectisch en dynamisch klimaat waarin van alles en nog wat loos was.

En in die turbulentie startte het ene na het andere independent labeltje en was het credo the right sound on the right time and the right place. Want het was dringen geblazen om in de gunst van de club DJ te komen. Easy Street slaagde erin om in korte tijd en aan het begin van de levenscyclus een paar dikke clubhits te scoren, die het label flink op de kaart zette. Tracks die ook doorstroomden naar de mainstream charts: Go Deh Yaka van Monyaka, World Premiere’s Share The Night en Hot Streak’s Body Work zijn nog steeds krachtige clubklassiekers die dertig jaar later nog overeind staan.

Het label groeide mee met de ontwikkelingen in de dance, door niet te blijven teren op behaald succes, maar door subtiel mee te bewegen met de talrijke bewegingen in de dance. Was aan het begin nog enigszins sprake van een redelijke homogeniteit daarin, aan het eind van de jaren ’80 en met de verdere groei en populariteit van vooral house werd het al snel een hele ondoorzichtige jungle. De enige overlevingstactiek was om de beschikking te hebben over een sterk corporate image en een sterke artiesten en producersstal. En Easy Street bezat beide USP’s.

Op The Easy Street Records Anthology is op drie CD’s goed te horen hoe het label zich al meteen sterk profileerde met rake dancetracks en die sterke lijn verder heeft uitgebouwd. De tracklisting van The Easy Street Records Anthology is chronologisch gerangschikt zodat al luisterend de evolutie van het labelgeluid goed gevolgd kan worden. De driedubbel CD telt 33 tracks en uit een catalogus die uit meer dan 200 titels bestaat is de kans groot dat net die ene killertrack eigenlijk ook erbij moest, maar de uiteindelijke tracklist toch niet haalde. De geselecteerde nummers vormen desalniettemin een goede dwarsdoorsnede van waar Easy Street voor stond gedurende de hoogtijdagen van het label dat vooral lag in de 80’s en 90’s. Waren indertijd de 12”es verkrijgbaar via de Amerikaanse import en niet altijd even eenvoudig leverbaar, in het digitale tijdperk zijn die blokkades opgeheven en is inmiddels de hele catalogus online te vinden. Voor de toegankelijkheid van de nummers natuurlijk prima, maar labels als Easy Street komen horen thuis in de platenkast of op z’n minst op een CD. Het label belichaamt in elk geval een tijdperk waar 12” vinyl voor clubgebruik de standaard was en niet zo’n naar USB-stickje volgepropt met muziek van onduidelijke herkomst.

Op CD 1 is het nog enigszins zoeken naar een eigen stijl, waarbij vooral toen al duidelijk werd dat Easy Street het label was van de Big City Beat: de smeltkroes van vele culturen die New York rijk is, kwam tot uitdrukking in de Easy Street releases. Op die eerste schijf zijn natuurlijk ook de clubhits te vinden van World Premiere, Monyaka en Hot Streak. En zoals het hoort zijn voor alle nummers op deze verzamelaar de lange extended versies geselecteerd. Easy Street was bij uitstek vooral een 12” label. Wat meteen ook opvalt is de onberispelijke geluidskwaliteit. Waar voor veel reissues en verzamelaars voor veel ellende kunnen zorgen door als bronmateriaal vinylrips te gebruiken is dat op deze verzamelaar dus niet het geval. Een belangrijk pluspunt dus.

CD 2 markeert de tweede helft van de 80’s en bleef het label clubhits scoren, zoals Cultural Vibe’s Ma Foom Bey en Paul Simpson’s project Serious Intention die met You Don’t Know Me een andere Easy Street clubclassic afleverde. Nieuw opkomende houseproducers zoals de toen al onder tig namen opererende Todd Terry en Glenn Toby vonden hun weg ook naar Easy Street en dat gaf het label opnieuw een credibility update. Het label ging al langzaamaan richting de door funk en disco beïnvloede house en garage en profileerde het label zich ook als zodanig. In het steeds grotere aanbod aan USA house uit die tijd bleef het label een eigen plaats innemen en stond Easy Street voor degelijke en vet geproduceerde funky garage. En dat Easy Street steeds meer garage werd wordt duidelijk op CD 3 met diepe tracks van onder andere Cassio, Keisha Jenkins en Alexander Hope: spirituele clubmuziek met een flinke portie soulheaven. Voor de Europese en Nederlandse clubs was het materiaal op Easy Street te traag en te vocaalgericht, maar wie de NY funky house bijhield waren releases op Easy Street verplichte kost. En ook nu nog klinken de meeste tracks nog bijdetijds.

The Easy Street Records Anthology is een massieve verzamelaar vol clubclassics en is er veel zorg besteed aan de tracklisting, de geluidkwaliteit en de achtergrondinformatie. Voor wie bekend is met NY house en garage in het bijzonder is het bekende kost, als introductie of als zoektocht naar één van die oorspronkelijke New Yorkse clublabels is deze compilatie verplicht luistervoer.

Tracklist The Easy Street Records Anthology

Disc 1

 1. World Premiere – Share The Night (Original Club 12″ Mix)
 2. Lukk Ft. Felicia Collins – On The One (Original Club Vocal 12″ Mix)
 3. The Affair Ft. Alyson – Please Don’t Break My Heart (Original Club Vocal 12″ Mix)
 4. Monyaka – Go Deh Yaka (Go To The Top) (Original Club 12″ Mix)
 5. Africali – Ayiko Bia (Original Club Instrumental 12″ Mix)
 6. The Main Attraction – (Don’t Be) Lost For Words (Original Club Vocal 12″ Mix)
 7. Hot Streak – Body Work (Original Club Vocal 12″ Mix)
 8. Sleeque – One For The Dub (Original Club 12″ Mix)
 9. MSQII Ft. Jeffrey Cheatham – Too Much (Original Club 12″ Mix)
 10. Shot Ft. Kim Marsh – Main Thing (Original Club Vocal 12″ Mix)
 11. Paradise Girls – Holding Back (Original Paul Simpson Dubmental 12″ Mix)

Disc 2

 1. Cultural Vibe – Ma Foom Bey (Original Love Chant Club 12″ Mix)
 2. Serious Intention – You Don’t Know (Original Limited Edition Special 12″ Remix)
 3. Cultural Vibe Ft. Glenn “Sweety G” Toby – Power (Original Power Dub 1 12″ Mix)
 4. In – Sync Ft. Jerry Edwards – Sometimes Love (Original Ozone Club 12″ Mix)
 5. The Paul Simpson Connection – Treat Her Sweeter (Original Club 12″ Mix)
 6. Adeva – In & Out Of My Life (Original S – Man Supreme Club 12″ Mix)
 7. Extortion Ft. Dihan Brookes – How Do You See Me Now? (Original Club 12″ Remix)
 8. Lord KCB – I’m Housin’ It (Original Dub 12″ Mix)
 9. Hardhouse – Voices In My House (Original Club 12″ Mix)
 10. Pandella – This Way, That Way (Original Komis Dub 12″ Mix)
 11. Kelli Sae – It’s Too Late (Original Cool Dub 12″ Mix)
 12. Hardhouse – Check This Out (Original Club 12″ Mix)

Disc 3

 1. Cassio – I Like You (Original Club 12″ Mix)
 2. Gayland – Get By (Original Instrumental Club 12″ Mix)
 3. Alexander Hope – Saturdays (Original Saturday Nite Club 12″ Mix)
 4. Keisha Jenkins – Goin’ Through The Motions (Original Motion Club 12″ Mix)
 5. Cassio – Baby Love (Original Chord Club 12″ Mix)
 6. Moods Of Madness – Flute Song (Original Club 12″ Mix)
 7. Toni Martin – Deeper (Original Blaze Deep Club 12″ Mix)
 8. Cassio Centurion – I Never Thought I’d See You Again (Original 48K Club 12″ Mix)
 9. De’Lacy – Hideaway (Original Deep Dish Club 12″ Remix)
 10. Blas D’Moure – Lover (Original Club Vocal 12″ Mix)
 11. De’Lacy – That Look (Original Hani’s Club Look 12″ Mix)