×

Recensie

Pop

05 juli 2009

Various Artists

Dark Was The Night

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: 4AD

Dark Was The Night Pop 4 Various Artists – Dark Was The Night Written in Music https://writteninmusic.com

Red Hot is een Amerikaanse organisatie die zich als doel gesteld heeft om Aids wereldwijd onder de aandacht te houden. In samenwerking met deze organisatie kwamen in het verleden al tal van heel goede albums uit. Deze keer heeft de nieuwe Amerikaanse singer-songwriters elite het voortouw genomen.

Red Hot

Red Hot werd twintig jaar geleden opgericht in New York om de toen om zich heen slaande aids epidemie via kunst onder de aandacht te brengen. Een eerste, onder de titel ‘Red, Hot And Blue’ uitgebrachte, CD bleek een glorieuze hit. De legendarische songschrijver Cole Porter bleek centraal te staan. Artiesten als U2, Annie Lennox, Iggy Pop en Debbie Harry bleken garant te staan voor klinkende verkopen en optimale aandacht voor Red Hot. Uitgebracht op wereld aids dag, 1 december, werd een traditie neergelegd.

In navolging van dat album verschenen er daarna albums waar geloofwaardige artiesten uit de pop of het alternatieve circuit succesvol met het werk van Gerswhin, Fela Kuti of Antonio Carlos Jobim aan de haal gingen. Zeer opvallend was ook de geweldige compilatie ‘No Alternative’ waarop o.a. Nirvana, Smashing Pumpkins, Sonic Youth, Pavement en Buffalo Tom in volle glorie (lees begin jaren 90) te horen waren.

The National

Vooral beïnvloed door die laatste Red Hot verzamelaar gingen Aaron en Bryce Dressner van het vermaarde The National op zoek een net zo sterk tijdsdocument te maken. Als mede grondleggers van de nieuwe lichting Amerikaanse bands en singer-songwriters zagen zij het talent en de mogelijkheden. Al snel werden bevriende artiesten als Grizzly Bear, Bon Iver, Broken Social Scene, Iron & Wine, Andrew Bird en vele anderen bereid gevonden hun bijdrage te leveren. Daarna ging het verhaal van een nieuwe compilatie snel rond en konden er zoveel tracks worden opgenomen dat er zelfs een dubbelalbum kon worden samengesteld.

Dark Was The Night

Met als titel ‘Dark Was The Night’, die als tekstfrase ‘Dark Was The Night, Cold Was The Ground’ afkomstig is van de Blind Willie Johnson, is een excellente en verrassende compilatie verschenen die diep in het hart raakt. Te veel mooie tracks om op te noemen. The Books brengen in samenwerking met Jose Gonzales een fraaie versie van Nick Drake’s ‘River Song’. Antony brengt met Bryce Dessner op gitaar een schitterende versie van Bob Dylan’s ‘I Was Young When I Left Home’. Grizzly Bear voert met ‘Deep Blue Sea’ de verwachtingen omtrent hun in mei te verschijnen nieuwe album flink op. En juist ook ‘Lua’, een fraaie duet tussen Conor Oberst en Gillian Welch en het geweldige ‘Knotty Pine’ een fijne samenwerking van Dirty Projectors en David Byrne mogen niet onvermeld blijven.

‘Dark Was The Night’ is een fraaie staalkaart van al het nieuwe talent wat er momenteel in het Amerikaanse muzieklandschap afspeelt. In samenwerking met het zeer geloofwaardige Red Hot een nog grotere aanrader.