×

Recensie

Rock

21 februari 2013

Various Artists – Copendium (Julian

Copendium - An expedition Into the Rock 'n Roll Underworld

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Head Heritage

Copendium - An expedition Into the Rock 'n Roll Underworld Julian Cope Rock 4.5 Various Artists – Copendium (Julian Cope) Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Julian Cope een uitzonderlijke muzikale smaak heeft was al vanaf zijn entree in de muziekwereld duidelijk. In elk interview kwam hij aanzetten met ‘nieuwe ontdekkingen’. Toen hij halverwege de jaren 90 zijn eigen Headheritage.com begon, had hij alle mogelijkheid zijn kennis daarover met ons te delen. De Britse uitgever Faber & Faber gaf Cope de mogelijkheid om zijn liefde voor ‘de rock ’n roll underground’ ook in boekvorm vast te leggen. Vorig jaar verscheen dan ook het briljant gedocumenteerde Copendium. Natuurlijk kon een aansluitende, monumentale 3CD tellende boxset niet achterblijven. Het is een briljant geselecteerde verzameling, opzienbarende songs.

Met Teardrop Explodes maakte Julian Cope, begin jaren 80, 2 van de meest opvallende albums binnen de Britse new wave. Solo herontdekte hij daarna het werk van zijn helden en wist hij ook steeds zichzelf weer opnieuw uit te vinden. Van opvallend toegankelijk (Saint Julian (1987) met daarop ook zijn grootste hit World Shut Your Mouth)) tot aan geniaal psychedelisch (Peggy Suicide (1991) en Jehovakills (1992)) daarna startte hij het garage rock meets heavy metal trio Brain Donor en maakte hij tal van andere buitenissige zijprojecten. Hoe bizar en van LSD doortrokken zijn muziek ook soms klonk helemaal gek was Cope absoluut niet geworden. Zijn biografie Head On bleek een van de allerbeste en hilarische popbiografieën ooit en hij maakte alom indruk met The Modern Antiquarian, over de geschiedkundige plekken van Engeland en het aan de Europese prehistorische wonderen gewijde The Megalithic European. Ook de boeken die hij schreef over de Krautrock (Krautrocksampler) en de Japrock (Japrocksampler), werden met zeer lovende recensies ontvangen.

Met Copendium voegt Julian Cope een nieuw glansrijk hoofdstuk aan zijn weelderige, heen en weer stuitende, oeuvre toe. Met An Expedition Into The Rock ’n Roll Underworld als ondertitel legt Cope in chronologische tijdvakken uit welke muziek op hem een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten. Muziek ook waarvan hij vindt dat deze meer erkenning had verdiend. Veel van de stukken waren voorheen te lezen op Cope’s eigen site (www.headheritage.com) en zijn nu dus met aanvullingen in boekvorm gebundeld.

Voor de ware muziekliefhebbers is het een absolute goudmijn die tot heel veel muzikale ontdekkingen zal gaan leiden. Met het prachtig uitgevoerde en meer dan 700 pagina’s tellende boek Copendium (uitgebracht via Faber & Faber) heeft Cope ruim de tijd genomen zijn keuzes uit te leggen. Met ontzettend veel kennis en een zeer toegankelijke, soms ronduit hilarische, manier van schrijven zuigt hij je de wereld van de minder bekende rock ’n roll binnen. Ongelooflijk hoe opzienbarend snel je de teksten verslindt en hoe enthousiaster je met elke pagina word om de muziek, die je nog niet kent, te gaan beluisteren.

In samenwerking met ACE records werd er dan ook een 3CDtellende versie van Copendium samengesteld waar een fijne doorsnee van de in het boek genoemde songs/bands te vinden is. Met een hilarische opening met de Amerikaanse komiek Lord Buckley word je meegetrokken in een fascinerende trip door Cope’s rock ’n roll wonderland. En een trip mag je het zeker noemen met al die van psychedelica doortrokken tracks. Gelijk met Pärson Sound en Blue Cheer wordt een heerlijke mistsluier opgetrokken. Met Achim Reichel & Machines wordt daarna de krautrock weelderig gevierd. De band was eigenlijk het onofficiële soloproject van Reichel en het debuut Die Grune Reise staat nog steeds als een van de meest invloedrijke Krautrockalbums ooit in de muziekgeschiedenisboeken. De 7 tracks die hier te horen zijn geven een prachtige gelegenheid om het werk van Reichel te leren kennen. Intrigerend, spannend en volslagen anders en al helemaal in de tijd waarin deze verscheen! (Opvallend ook hoe Cope zelf op zijn latere albums, zowel in songs als opname, optimaal uit het rijke eerste oeuvre van Reichel heeft geput). Met spannende tracks van onder meer Mirrors, Sand, Electric Eels (een punkrockband die punk met freejazz vermengde), Simply Saucer (de bijna ideale mix van krautrock, psychedlica en punk) en Chrome wordt de eerste CD, die vooral de jaren 60 en 70 (tot de eerste aanzetten tot de punk) beslaat, voortgezet. Eigenlijk is er op dit eerste album al meer te beluisteren dan je tot je kan nemen. Maar dat geldt natuurlijk als een absolute aanbeveling!!

CD2 beslaat grotendeels de jaren 80 en 90 en kent geen vanzelfsprekende namen maar steeds net die artiesten die wel opvallende smaakmakers waren maar niet groot publiekelijk de erkenning kregen. Het is een fijne collectie stevig vibrerende gitaarerupties in hallucinerend lange tracks die door Cope zijn samengesteld. Hoe vreemd om te zien dat een band als Sunburned Hand of the Man sinds de start in 1997 (de band had eerste de opmerkelijke naam Shit Spangled Banner) een onuitputtelijk serie albums uitgebracht (alleen al 5 in 2002 en 6 in 2003) heeft en vrijwel niemand ooit van de band gehoord zal hebben? Wel zo gaaf om dan nu een track als The Jaybird te horen want ik wil nu absoluut meer. Ook het Britse drone gezelschap Vibracathedral Orchestra klinkt zeer interessant en datzelfde geldt voor Thrones, de band van bassist Joe Preston, die misschien meer bekend is van zijn werk bij Earth en The Melvins. De geweldige The New Lou Reeds uit Cleveland intrigeren met Stranded in Ashland.

CD3 is een compilatie van vooral werk van de laat jaren 90 en de jaren 0. De spaced-out en ruim 20 minuten durende openingstrack The Temple van het Finse Haare spreekt gelijk boekdelen. De bizarre track opgebouwd uit vibrerende geluiden en resonerende gitaren is een van de twee tracks die hun album The Temple uit 2007 kent. Een absolute kraker is daarna trouwens gelijk Child Of Orion van Vincent Black Shadow. Wat een geweldige riffs en power. Geryon’s Throne, een lang uitgesponnen track van de experimentele Spaanse doom metaltrio Orthodox is al net zo indrukwekkend. De track is afkomstig van hun magnum opus Gran Poder uit 2005. Lang uitgesmeerde en loodzware gitaarpartijen die beklemmend en diep indringend klinken. Ook Crow Tongue intrigeert met trippy folk beïnvloede psychedelica. De grootste verrassing van deze boxset mag echt wel de magische gitarist Matt Baldwin genoemd worden. Zijn versie van Neu’s Weissensee op dobro is van een adembenemende schoonheid. De 10 minuten durende track opent zijn prachtige debuutalbum Paths Of Ignition (2008). Wat een geweldig gitarist is deze man! Lighter Slinger Festival van de Franse psychedelische gitaarrock band Gunslingers sluit de derde CD met heerlijk dik gitaarwerk luisterrijk af.

Copendium is niet alleen een meesterlijke verzameling bizarre/obscure rock ’n roll tracks maar tevens een buitenissige verzameling tracks die de muzikale geest van Julian Cope optimaal blootlegt. Door de chronologische volgorde geven de tracks als vanzelfsprekend een reis voor de tijd aan waardoor de muziek nog meer diepte krijgt.

* De tekst in het dikke boekje bij de CDboxset werd geschreven door Rob Young, de man die ons eerder al aangenaam verraste met zijn Boek Electric Eden, over de Britse folk. Alle muziek werd natuurlijk geselecteerd en op volgorde gezet door Julian Cope zelf.

Tracklisting Copendium:

CD1:

  1. Lord Buckley – Supermarket
  2. Pärson Sound – Tio Minuter
  3. Blue Cheer – Feathers From Your Tree
  4. Achim Reichel & Machines – Einladung (Invitation)
  5. Achim Reichel & Machines – Zu neuen Abenteuern (To New Adventures)
  6. Achim Reichel & Machines – Im Zauber der 7 Sinne (In The Magic Forest)
  7. Achim Reichel & Machines – Im Irrgarten des Geistes (In The Labyrinth Of The Mind)
  8. Achim Reichel & Machines – Beim Walzer der Triebe (At The Walz Of The Inclinations)
  9. Achim Reichel & Machines – Unter dem schwarz-grün-roten Banner (Under The Black-Green-Red Banner)
  10. Achim Reichel & Machines – Internationalhymne (International Anthem
  11. Cold Sun – Fall
  12. Armand Schaubroeck Steals – King Of The Streets
  13. Mirrors – All My Life
  14. Sand – Helicopter
  15. Simply Saucer – Electro Rock
  16. The Electric Eels – Tidal Wave
  17. Chrome – TV As Eyes

CD2:

  1. Monoshock – Crypto-Zoological Disaster
  2. VON LMO – Mass Destruction
  3. The Tight Bros From Way Back When – Hurricane
  4. Thrones – Oso Malo
  5. Sunburned Hand of the Man – The Jaybird
  6. Vibracathedral Orchestra – Baptism > Bar > Blues
  7. Comets on Fire – Return To Heaven
  8. The New Lou Reeds – Stranded in Ashland

CD3:

  1. Haare – The Temple
  2. Vincent Black Shadow – Child Of Orion
  3. Orthodox – Geryon’s Throne
  4. Crow Tongue – Ghost Eye Gaze: Ghost Eye See
  5. Matt Baldwin – Weissensee
  6. Gunslingers – Lighter Slinger Festival