×

Recensie

Rock

11 maart 2011

Van der Graaf Generator

A Grounding In Numbers

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Esoteric, Cherry Red

A Grounding In Numbers Van der Graaf Generator Rock 4 Van der Graaf Generator – A Grounding In Numbers Written in Music https://writteninmusic.com

De carrière van het Britse Van der Graaf Generator bestrijkt inmiddels al bijna vijfenveertig jaar. Bandleden kwamen en gingen en ook de groep zelf verdween regelmatig naar de achtergrond, om vervolgens weer op te duiken met nieuw werk, tot grote vreugde van de wereldwijde cult following. Van der Graaf Generator bouwde met intelligente en doordachte muziek – vaak art– of –progrock genoemd – een trouwe, wereldwijde aanhang op. Ook Nederland kende de nodige ‘grafologen’.

De band is deze eeuw overigens opmerkelijk actief geweest, getuige de platen Present (2005), Trisector (2008) en de live-albums Real Time (2007) en Live At The Paradiso (2009). Saxofonist en fluitist David Jackson, die de comeback van 2005 nog opsierde, is er op Grounding In Numbers niet meer bij. Op deze nieuwe plaat zijn Peter Hammill, drummer Guy Evans en toetsenist Hugh Banton de drijvende krachten. En dit drietal komt een heel eind. Hammill haalt niet meer zo uit als in de jaren zeventig en vroegere jaren tachtig, maar zijn gerijpte stem boeit en Guy Evans maakt zich zonder druk te doen belangrijk op dit album. Het is echter vooral de klassiek geschoolde Hugh Banton die het geluid kleurt, of het nu op het drukke, symfonische Snake Oil is of op de mooie, ingetogen openingstracks Your Time Starts Now en Mathematics. Zijn sfeerrijke en levenskrachtige orgelgeluid is overal.

Van der Graaf Generator is geen band van twintigers meer, met een borrelend hoofd vol wilde ideeën. De heftigheid van de jaren zeventig is verdwenen. Toch klinkt de band op dit nieuwe album geïnspireerd en bevlogen. Daar doen de associaties met King Crimson, Genesis en Procol Harum niets aan af. Bovendien, Hamill, Evans en Banton zijn van dezelfde generatie en hebben dus recht van spreken. Het trio weet met de schat aan ervaring een uitgebalanceerde, boeiende plaat neer te leggen waarop zelfs de ambienteske instrumentals een wezenlijk onderdeel van het luisteravontuur vormen.

Evans en Banton leggen een spannend patroon neer op Mr Sands, een inventieve basis waar Hammill wel raad mee weet. De hieropvolgende funk van Smoke is licht psychotisch maar blijft opvallend licht verteerbaar. 5533 is tegendraadser, meer freaky en maakt plaats voor de klassieke dramatiek van afsluiter All Over The Place. Hiermee komt een einde aan een album dat geen absolute hoogtepunten kent – of is het toch stiekem het fraaie Mathematics, dat bovendien tekstueel een van de definiërende albumtracks lijkt? Van der Graaf Generator weet hoe dan ook vijftig minuten de aandacht vast te houden. Dat zal de heren eind maart in Tivoli, Utrecht ongetwijfeld weer lukken. 1. Your Time Starts Now
 2. Mathematics
 3. Highly Strung
 4. Red Baron
 5. Bunsho
 6. Snake Oil
 7. Splink
 8. Embarrassing Kid
 9. Medusa
 10. Mr. Sands
 11. Smoke
 12. 5533
 13. All Over The Place