×

Recensie

Electronic

10 april 2021

Uzul

Evolve

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Jarring Effects

Evolve Stéphane Uzul Bernard Electronic 3.5 Uzul – Evolve Written in Music https://writteninmusic.com

Kaly Live Dub mag best als het Franse antwoord op de The Wild Bunch triphop scene uit Bristol gezien worden. Alleen legt het collectief uit Lyon nog sterker het accent op dub en ambient. Na een twintig jarige carrière besluit sample wizzkid en effectenprogrammeur Stéphane Uzul Bernard in 2015 om dat gezelschap vaarwel te zeggen. Helemaal afsluiten kan hij het groepsgebeuren niet, maar beschouw zijn aandeel in het breakbeat duo Hybrid Sound System en de harde hiphop sensatie Uzul Prod maar als een uit de hand gelopen stage, de uiteindelijke voorstudie van zijn solo album Evolve.

Bij de totstandkoming van deze plaat wordt zo milieuvriendelijk mogelijk te werk gegaan. Als hoesontwerp materiaal maakt hij zoveel mogelijk van alternatieve natuurlijke duurzame grondstoffen als karton, calcium en veganistische inkt gebruik, dus geen moeilijk afbreekbaar plastic en dierlijke producten. Een mooi uitgangspunt nogmaals door het centraal staande thema van het album; water versterkt.

Octopus staat voor de veelzijdige tentakels van Uzul; het vermogen om een breed muzikaal spectrum neer te zetten. De dreigende stroming neemt je mee de duistere diepte in, waarbij lichte new wave klanken de plaat inluiden. Wat volgt is een aangename ambient dreamhouse trip, gevuld met gemakkelijk verteerbare basmuziek welke stilistisch naar de jaren tachtig teruggrijpt. Het Nemo soundscape heeft prachtige futuristische postpunk uitspattingen en zoekt nog sterker de kant van de kleurrijke eighties op waarbij de basis in het schakelpunt tussen synthpop en house ligt.

Het is duidelijk dat Uzul zijn triphop geschiedenis hier definitief van zich afgeschud heeft. De kern daarbij blijft wel de techno, maar ook het dub verleden is hoorbaar. Dat hij deze niet geheel afzweert getuigt het avontuurlijke hypnotiserende Ultra Abyssal. Het verontrustende Diving is donkerder van opzet, en legt sterk op de opzwepende percussie de nadruk. De vervreemdende tegentonen en de Music Is A Game soft erotica lopen perfect in de zware ondermijnende techno dubnoise over.

Maar uiteindelijk draait het dus vooral om water. De dreigend kolkende Water For life tegenstromingen en het dromerige Subtil benadrukken het belang en de kracht van dit natuurlijke element. Een trance opwekkende clubtrack welke het beste met prachtige laser effecten en hypnotiserende beeldcollages tot zijn recht komt. Het geeft nogmaals aan dat je Evolve in een breder geheel moet zien, als onderdeel van een visueel feestje. Die wisselwerking werkt in het met zware dreunende beats opgezette techno van Allo en het uitermate dansbare Sea Horse door.

Het verraderlijke Oceans eindpunt weerspiegelt de gevaarlijke duistere keerzijde van Evolve. Hier verankerd de dreamhouse nog eventjes in een ware nachtmerrie, waarbij Uzul het toekomstbeeld verder geheel open laat. Hij dwingt de luisteraar af om bewuster met zijn omgeving om te gaan, en dat is uiteindelijk een mooi waardig statement. 1. Octopus
 2. Aquatic
 3. Nemo
 4. Water for Life
 5. Allo
 6. Sea Horse
 7. Ultra Abyssal
 8. Subtil
 9. Diving
 10. Music Is a Game
 11. Oceans