×

Recensie

Electronic

10 april 2021

Uzul

Evolve

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Jarring Effects

Evolve Stéphane Uzul Bernard Electronic 3.5 Uzul – Evolve Written in Music https://writteninmusic.com

Kaly Live Dub mag best als een Franse antwoord op de The Wild Bunch triphop scene uit Bristol gezien worden. Alleen legt het collectief uit Lyon nog sterker het accent op de dub en ambient. Na een carrière van twintig jaar besluit sample wizzkid en effectenprogrammeur Stéphane Uzul Bernard in 2015 om dat gezelschap vaarwel te zeggen. Helemaal afsluiten kan hij het groepsgebeuren niet, maar beschouw zijn aandeel in het breakbeat duo Hybrid Sound System en de harde hiphop sensatie Uzul Prod maar als een uit de hand gelopen stage, de uiteindelijke voorstudie van zijn solo album Evolve.

Bij de totstandkoming van deze plaat wordt zo milieuvriendelijk mogelijk te werk gegaan. Als materiaal voor het hoesontwerp maakt hij zoveel mogelijk gebruik van alternatieve natuurlijke duurzame grondstoffen als karton, calcium en veganistische inkt, dus geen moeilijk afbreekbaar plastic en dierlijke producten. Een mooi uitgangspunt nogmaals versterkt door het centraal staande thema van het album; water.

Octopus staat voor de veelzijdige tentakels van Uzul; het vermogen om een breed muzikaal spectrum neer te zetten. De dreigende stroming neemt je mee de duistere diepte in, waarbij lichte new wave klanken de plaat inluiden. Wat volgt is een aangename ambient dreamhouse trip, gevuld met gemakkelijk verteerbare basmuziek die stilistisch ook teruggrijpt naar de jaren tachtig. Het soundscape Nemo heeft prachtige futuristische postpunk uitspattingen en zoekt nog sterker de kant van de kleurrijke eighties op waarbij de basis gezocht wordt bij het schakelpunt tussen synthpop en house.

Het mag duidelijk zijn dat Uzul zijn triphop geschiedenis hier definitief van zich heeft afgeschud. De kern daarbij blijft wel de techno, maar ook het dub verleden is hoorbaar. Dat hij die nog niet geheel heeft afgezworen bewijst hij wel in het avontuurlijke hypnotiserende Ultra Abyssal. Het verontrustende Diving is donkerder van opzet, en legt sterk de nadruk op de opzwepende percussie. De vervreemdende tegentonen en de soft erotica geluiden op Music Is A Game lopen perfect over in de zware ondermijnende techno dubnoise.

Maar uiteindelijk draait het dus vooral om water. De dreigende kolkende tegenstromingen van Water For life en het dromerige Subtil benadrukken het belang en de kracht van dit natuurlijke element. Een trance opwekkende clubtrack welke het beste tot zijn recht komt met prachtige laser effecten en hypnotiserende beeldcollages. Het geeft nogmaals aan dat je Evolve in een breder geheel moet zien, als onderdeel van een visueel feestje. Die wisselwerking werkt door in het met zware dreunende beats opgezette techno van Allo en het uitermate dansbare Sea Horse.

Het verraderlijke eindpunt Oceans weerspiegelt de gevaarlijke duistere keerzijde van Evolve. Hier verankerd de dreamhouse nog eventjes in een ware nachtmerrie, waarbij Uzul het toekomstbeeld verder geheel open laat. Hij dwingt de luisteraar wel af om bewuster met zijn omgeving om te gaan, en dat is uiteindelijk een mooi waardig statement. 1. Octopus
 2. Aquatic
 3. Nemo
 4. Water for Life
 5. Allo
 6. Sea Horse
 7. Ultra Abyssal
 8. Subtil
 9. Diving
 10. Music Is a Game
 11. Oceans