×

Recensie

Rock

25 maart 2024

USA Nails

Feel Worse

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: One Little Independent

Feel Worse USA Nails Rock 3.5 USA Nails – Feel Worse Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe gemakkelijk is het om internet te misbruiken om iemand tot de grond af te branden? Hoe gemakkelijk is het om je frustraties op de zwakkere van de samenleving te botvieren en deze totaal belachelijk te maken? Nou, heel gemakkelijk dus. USA Nails windt er geen doekjes om en wroet heel diep in die etterende wond. Ik zou het geen frontale aanpak noemen, maar eerder een oorsuizende bewustwording.

De Londense hardcore noisepunkers walgen van het pestgedrag op de middelbare school. Als dit getolereerd wordt, dan bouw je aan een hypocriete maatschappij waarin alles geoorloofd is en respect ver te zoeken is. Feel Worse is een allergische braakreactie op het ziekelijke menselijke gedrag. USA Nails bouwt geen spanning op, die geladenheid heeft al eerder dat explosieve brandpunt bereikt.

Verheerlijking van andermans ellende. Cathartic Entertainment is de erfenis van het publieke wangedrag in ontvlambare programma’s als The Jerry Springer Show waar het uiteindelijk vooral om geweld, schuttingtaal en leedvermaak draait. Het publiek jut de aanwezige gasten zo op, waarna ze helemaal los op elkaar gaan. Je met andermans pijn voeden en het verdriet weglachen. Toch is deze Networking Opportunity vorm ondertussen behoorlijk achterhaald en heerst tegenwoordig On Computer Screen de sociale media anonimiteit.

Blijkbaar is dit een deel van de herziene definitie van normalisatie en de acceptatie van deze onmenselijke uitspattingen. Het is de waanzin van de dag en USA Nails houdt ons slechts een spiegel voor waarin we de ander herkennen en onze eigenaardigheden wegwuiven. In deze real life soap kan het niet gek genoeg zijn. We leven ons eigen Netflix sprookje en hebben tegenwoordig de mogelijkheid om zelf het einde te bepalen. We kopen het Beautiful Eyes! schoonheidsideaal en verkopen An Audience of Love aan de hoogste en meest perverse bieder. We consumeren ons selfmade consumptie product, een karaktermoord om aan de wensen van de buitenstaander te voldoen.

De Feel Worse rottigheid is een paradox. USA Nails zet met een agressieve speelwijze de menigte in beweging. Gehoorzamend het Pack Of Dogs leiderschap slaafs opvolgen. Het is de vraag of deze opzet een hersenspoelende werking heeft of juist kortsluiting in het hoofd veroorzaakt. Steven Hodson en Gareth Thomas zijn de op handen gedragen antihelden, de spreekbuizen van een verloren generatie. Hun fastfood rocksongs verteren gemakkelijk maar laten een stinkend smerig residu achter.

Hoe slecht kan een mens zich voelen voordat die knop omgezet wordt? Het Feel Worse titelstuk hakt in blinde woede om zich heen. Het is de rode lap voor de ogen van de raddraaiers, een macho stierendans in de arena. The Sun in the Sands verblindt ons, keert de mensheid tegen een zonnig vooruitzicht. De No Future slogan is hier zeker van toepassing.

USA Nails klinken op hun zesde therapeutische primal scream Feel Worse plaat zo geroutineerd doelgericht als een legereenheid op oorlogsmissie. De opdracht is om te ontwrichten, chaos te scheppen, te saboteren. Ze zoeken het zwaktepunt in de defensie op om daar de aanval op te richten. USA Nails verbindt hun naam aan het gevestigde anarchistische One Little Independent punklabel. De tien Feel Worse zelfverminking albumtracks tasten de geloofwaardigheid nergens aan, en daar draait het uiteindelijk om.  1. Cathartic Entertainment
  2. Feel Worse
  3. The Sun in the Sands
  4. Pack of Dogs
  5. Networking Opportunity
  6. Holiday Sea
  7. On Computer Screen
  8. Beautiful Eyes!
  9. An Audience of Love
  10. I Love It When You Succeed